Site coolinaria.ro

Piperul negru si sanatatea


Piperul negru si sanatatea Piperul negru este ingredientul care se pune in foarte, foarte multe preparate, motiv pentru care nu lipseste din nici o bucatarie.

Conform nutritionistilor, in el gasim: vitamine (A, C, K), minerale (mangan, cupru, calciu, crom, fier), fibre dietetice.

Stiai, insa, ca piperul negru are si beneficii pentru sanatate?
Uite care sunt acestea:

1. Imbunatateste digestia
Cum? Datorita secretiei de acid clorhidric. Acesta e necesar pentru "hranirea" proteinelor, dar si a altor componente din stomac. Cand cantitatea lui este insuficienta, alimentele consumate nu sunt digerate in ritmul in care ar trebui, acest lucru ducand la indigestie, reflux. Mai grav, acidul ajunge in intestine, unde ar putea stimula dezvoltarea bacteriilor "rele", producand iritatii, flatulenta, constipatie. Piperul negru are proprietatea de a stimula, asadar, producerea acidului clorhidric.

2. Previne cancerul
Conform unui studiu, ne fereste de cancerul mamar, iar asta datorita piperinei din structura. Daca il combinam cu turmericul, proprietatile anti-canceroase cresc considerabil.

3. Curata tenul
Datorita faptului ca stimuleaza transpiratia, reusesti sa elimini mai usor toxinele din organism. Astfel, nu mai ai probleme mai ales cu tenul. Ba mai mult, stimuleaza circulatia sangelui, oxigenarea celulelor si indepartarea stratului mort de celule.

4. Indeparteaza matreata
Decat sa folosesti sampoane de tot felul, mai bine opteaza pentru piperul negru. Pentru ca are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, te ajuta sa scapi mai repede de matreata.
Amesteca 1 lingurita de piper negru macinat cu 230 ml de lapte batut si aplica pe scalp. Dupa o jumatate de ora clateste-te. Nu folosi sampon! Spala-ti parul cu sampon in urmatoarea zi. Ai grija sa nu depasesti cantitatea de piper! Altfel vei simti arsuri.


5. Trateaza anorexia
Cum? Prin stimularea poftei de mancare si a digestiei.

Alte beneficii
- are proprietati diuretice, antioxidante, antibacteriene, antiinflamatorii;
- stimuleaza transpiratia;
- stimuleaza arderea grasimilor. Este, asadar, foarte bun pentru silueta;
- nu este un aliment care produca alergii;
- nu contine cantitati considerabile de oxalati;
- ajuta organismul sa absoarba mai bine nutrientii din alimente;
- stimuleaza activitatea cerebrala etc.

Autor:  Alina Tibichi