Site coolinaria.ro

Vinul potrivit pentru masa de Paste


Vinul potrivit pentru masa de Paste Pastele aproape ca bate la usa. Retetele sunt deja alese, ouale se vopsesc, se cumpara ingredientele pentru cozonaci si pasca...

Stii ce e foarte posibil sa uiti? Bautura!
Da, pui pe masa de sarbatoare sucuri, apa minerala, dar trebuie si vin.
Iata ce sa alegi in functie de preparatele gatite:

Vin potrivit pentru brunch
Daca musafirii ajung in jur de ora 11.00 a.m. (la brunch, adica intre micul dejun si pranz), poti renunta la vinurile albe si rosii si sa alegi direct un Rose fructat sec. Acesta completeaza aroma preparatelor cu sunca si da o nota de prospetime baconului, oualor, carnaciorilor etc. O idee la fel de buna este si vinul spumant.

Vinul pentru antreu
Fiecarui antreu i se potriveste un anumit sortiment de vin, ales in functie de savoare si greutate. Intrucat e ceva de inceput, vinul trebuie sa fie mai delicat, ca sa ne binedispuna. Sampania si vinul spumant sunt potrivite. De asemenea, poti cauta vinuri seci. De ce? Pentru ca antreurile si aciditatea vinurilor seci inveselesc atmosfera repede.

Ca sa stii ce sa alegi, asociaza preparatele savuroase cu vinuri parfumante, iar mancarurile mai grele (pentru stomac) cu vinuri mai puternice. Spre exemplu, un peste usor aromat poate fi servit cu vin alb cu aroma discreta, nu cu unul rosu sec, pentru ca i-ar coplesi aroma. In schimb, un vin rosu merge cu friptura de vita.
Idei de retete pentru inceperea mesei: bruschete cu vin rosu tanar, salata de creveti cu Logan Chardonnay (vin alb sec).

Vin de servit la desert
Daca vinul pe care il ai pentru desert este mai puternic, serveste-l la finalul mesei, dupa ce musafirii au mancat prajiturile sau tortul.
Asocieri de vinuri si deserturi:
- placinta de mere (dulce si aromata) se potriveste cu vinul condimentat si cu aroma de caise;
- cheesecake de portocale cu ciocolata merge cu un vin mai onctuos.



Preparate si vinuri asociate
- somonul are multe grasimi. Asadar, cauta un Chardonnay (vin alb, elegant, catifelat, cu aroma florala distincta). Vinul Burgundy (rosu sec) nu este recomandat intrucat mascheaza aroma pestelui;
- carne de pui cu Pinot Noir din zona Drouhin;
- mancarurile din carne de vitel cu vin Bourdeaux;

- carnea de miel se potriveste cu vinul rosu (Burgundy, Cabernet Sauvignon, Merlot etc.). Ideea este ca vinul sa aiba suficienta aciditate pentru a face fata aromei puternice a preparatelor, nu sa o ingreuneze. In plus, nota pamantie a vinului Bordeaux se potriveste cu radacinoasele servite drept garnitura (pastarnac, cartofi, nap);
- carnea de curcan merge cu un Chardonnay cu aroma de mar, para si citrice, intrucat are o textura ce se potriveste cu umplutura, cartofii si dovleceii serviti alaturi.

Autor:  Alina Tibichi