Site coolinaria.ro

5 retete la gratar


5 retete la gratar Cand nu avem timp mult pentru stat in fata aragazului, gratarul ne salveaza.
Pregatim un dressing din ce avem prin casa, ungem cu el carnea sau pestele, invelim in folie de aluminiu si punem pe gratar, timp de cateva minute.

Daca ai ramas in pana de idei si nu stii ce sa mai gatesti, uite ce iti propunem noi pentru gratar:

1. Polenta cu branza
Ingrediente:
8 felii de mozzarella, busuioc, ardei rosu copt, cca 400 gr malai, piper negru, cca 800 ml supa de pui
Mod de preparare
Pregateste mai intai polenta. Pune supa de pui cu putin piper la fiert. Cand da in clocot, adauga in ploaie malaiul si da focul la mic. Daca trebuie, pune si niste sare. Tapeteaza cu hartie pergament o tava intinsa si rastoarna polenta in ea. Tine-o peste noapte in frigider.
A doua zi, tai-o in 8 bucati, iar pe acestea sectioneaza-le in doua (exact ca si cum ai pregati un sandvis). Pune pe jumatate din "felii" mozzarella, busuioc si ardei gras rosu, apoi acopera-le cu celelalte "felii" de polenta. Incinge gratarul si pune sandvisurile pe el. Dupa vreo 5 minute intoarce-le pe partea cealalta.

2. Pizza crocanta
Ingrediente:
4 foi tortilla, 2 lingurite ulei de masline, 1 lingurita frunze uscate de oregano, felii de salam pepperoni, cca 100 gr rosii scurse de zeama, cca 100 gr masline verzi umplute, branza rasa cheddar
Mod de preparare
Incinge gratarul. Pune foile de tortilla in niste tavi negresate. Unge-le cu ulei, apoi presara branza, masline, rosii, pune felii de salam si acopera-le cu restul de branza si cu oregano. Cu ajutorul unei spatule, muta foile de tortilla pe gratar. Gateste-le 3-6 minute sau pana cand s-a topit branza.

3. File de somon cu ghimbir
Ingrediente:
2 linguri miere de albine, 2 linguri ketchup, 2 linguri ghimbir proaspat tocat, 1/4 lingurita sare, 1/4 sos de ardei iute, cca 500 gr file de somon
Mod de preparare
Incinge gratarul si amesteca toate ingredientele foarte bine, cu exceptia somonului. Greseaza gratarul cu ulei vegetal, apoi pune pestele cu pielea in jos. Acopera-l si gateste-l la foc mediu. Dupa 8 minute unge pestele cu mixul de ingrediente, acopera-l inapoi si mai tine-l pe foc 3-6 minute sau pana cand furculita patrunde foarte usor in el.



4. Pui in saramura
Ingrediente pentru saramura:
cca 450 ml apa, cca 50 gr sare, cca 50 gr zahar brun, 4 cutii de bere fara alcool (reci), carne de pui
Ingrediente pentru sos: 1 lingurita paprika, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita pudra de ceapa, 1/2 lingurita pudra de usturoi, 1/2 lingurita piper, cca 50 ml ulei vegetal
Mod de preparare
Intr-o oala de otel inoxidabil amesteca apa cu sarea kosher si zaharul brun. Dupa ce s-au dizolvat, adauga berea si carnea. Acopera vasul si baga-l in frigider pentru cel putin 8 ore, dar nu mai mult de 24.
Tapeteaza cu folie o tava. Ia carnea din marinata si clateste-o sub un jet de apa rece, apoi usuc-o cu prosoape absorbante de bucatarie (marinata poti s-o arunci). Pune carnea in tava si bag-o in frigider, neacoperita, pentru o ora (ca sa se usuce pielea). Intre timp, amesteca ingredientele pentru sos, cu exceptia uleiului.
Incinge gratarul si unge-l cu ulei, apoi pune pe el carnea unsa cu sos. Acopera gratarul si gateste carnea la foc mic, 20-30 de minute. Din cand in cand, intoarce-o pe partea cealalta. Este gata atunci cand zeama scursa din carne nu mai este rosiatica.

5. Banane pe gratar
Ingrediente:
1 banana curatata, 2 linguri bezele mici, 2 linguri fulgi de ciocolata, 2 linguri cereale cu scortisoara (sfaramate usor)
Mod de preparare
Incinge gratarul la temperatura mare. Feliaza banana pe lungime, dar nu de tot, si pune in ea bezele si ciocolata. Inveleste-o cu folie de aluminiu si mut-o pe gratar. Dupa 5-6 minute desfa-o si presara pe ea cereale.

Autor:  Alina Tibichi