Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit macris


Sfaturi pentru gatit macris Macrisul este o planta cunoscuta inca din Antichitate, foarte comuna in multe regiuni.
Are gust acrisor, fiind asemanata deseori cu limonada.

Selectie si depozitare
- se gaseste in piete si magazine primavara si vara;
- cumpara macris cu frunzele asemanatoare celor de spanac, adica alungite, cu forma de sageata, bineintele fara pete sau urme;
- macrisul frantuzesc este mai putin amar, dar mai acru;
- cel mai bine este sa plantezi acasa macris, ca sa-l ai tot timpul anului la indemana in bucatarie;
- daca vei gati macrisul intr-o zi sau doua, pur si simplu pune-l in frigider, intr-o punga de plastic;
- in cazul in care il depozitezi pentru un timp mai indelungat, clateste-l, usuca-l, apoi ruleaza-l in prosoape absorbante de bucatarie si baga-l in pungi de plastic. Astfel, frunzele nu vor avea prea multa apa pe ele.

Sfaturi pentru gatit macris
- cand sunt tinere, coditele frunzelor sunt moi. Pe masura ce imbatranesc, ele se intaresc. In acest caz e mai bine sa le indepartezi;
- daca vrei sa faci sos ori supa, indeparteaza coditele de tot;
- conform bucatarilor profesionisti, cel mai bine este sa consideri macrisul drept o planta aromatica sau una cu frunze verzi. Asadar, poate fi servita cruda sau gatita;
- daca este gatit, macrisul isi schimba usor culoarea, intrucat contine acid oxalic. Nu-si pierde, insa, din savoare;
- macrisul poate fi servit intreg sau tocat, in sandvisuri si salate, sau drept decor pentru mancarurile cu ou;
- se potriveste cu pestele si cartofii, fiind ideal pentru un sos servit cu somon;
- poate fi amestecat cu mazare, sparanghel, avocado etc.;
- macrisul frantuzesc e mai acru, dar isi pierde din gust cand e gatit.



Reteta de supa de macris
Ingrediente:
ulei de masline, 1 ceapa medie tocata, 400 gr frunze de macris tocate, supa de pui, 2 linguri faina amestecata cu 2 linguri apa, 200 gr smantana semidegresata, putina nucsoara, piper si sare dupa gust
Mod de preparare
Caleste ceapa 4-5 minute in uleiul de masline, apoi pune macrisul si da focul la minim. Dupa vreo 10 minute, toarna supa si pune mixul cu faina. Lasa sa fiarba la foc mic inca vreo 10 minute. Cand s-a ingrosat suficient, adauga nucsoara si smantana, mareste intensitatea focului, dar nu lasa sa fiarba. La final potriveste de piper si sare.
Daca doresti, toarna si vin alb si pune usturoi sau morcov razuit.

Autor:  Alina Tibichi