Site coolinaria.ro

Hreanul si sanatatea


Hreanul si sanatatea Hreanul este o planta folosita des ca ingredient in bucatarie, mai ales cand gospodinele pregatesc sarmale, dar isi gaseste intrebuintari si in medicina…

Daca pentru gatit sunt bune frunzele, pentru diverse tratamente se pregatesc comprese si sucuri din radacina.

Hreanul este o sursa de: vitamina C, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier), uleiuri eterice.

Beneficii pentru sanatate:
- are proprietati anti-bacteriene, anticanceroase, antibiotice;
- ceaiul pregatit din radacina de hrean e folosit drept expectorant;
- ceaiul facut din flori de hrean are efecte impotriva racelii;
- pentru tratarea durerilor articulare se pun pe locurile-problema comprese cu radacina de hrean razuita. Atentie! Daca ai pielea sensibila, este mai bine sa nu folosesti asemenea comprese, intrucat te vei alege cu iritatii;
- frunzele crude de hrean sunt un analgezic natural. Puse pe frunte, te pot scapa de migrena;

- zeama extrasa din hrean elimina disconfortul creat de sinuzita. Tratamentul traditional consta in administrarea unei jumatati de lingurita de suc de hrean dimineata si dupa-amiaza, fara a o dilua. Apoi nu ai voie sa mananci sau sa bei cel putin 10 minute. Vei simti rapid o senzatie de presiune in cap, urmata de eliberarea sinusurilor si, uneori, de transpiratie sau lacrimare;
- datorita faptului ca poate fi considerat un antibiotic natural, e bun pentru tratarea infectiilor urinare, dar distruge si bacteriile din gat, pe seama carora sunt puse raceala si bronsita;

- tot datorita proprietatilor antibiotice, activeaza niste enzime speciale, care impiedica acumularea toxinelor in vezica urinara;
- stimuleaza circulatia sangelui. Asadar, este benefic pentru redarea culorii tenului;
- vinul tonic, facut din vin si hrean ras, este eficient pentru sistemul cardiovascular, trateaza anemia, previne litiaza renala si regleaza digestia;
- tot vinul tonic are efecte afrodisiace foarte puternice;
- siropul de hrean se prepara din radacina razuita, lasata la macerat, cam 30 de minute, cu 4-5 linguri de miere de albine. Dupa expirarea timpului, se strecoara, iar restul din strecuratoare se acopera cu apa si se pune la fiert. La final, el se amesteca cu siropul crud.



Hreanul si cancerul
- contine cantitati importante de glucozinolati, niste compusi care lupta impotriva cancerului. Datorita acestora, stimuleaza ficatul pentru a elimina toxinele si pentru a impiedica dezvoltarea celulelor tumorale;
- spre deosebire de broccoli, contine de 10 ori mai multi glucozinolati;
- conform unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Cornell, legumele care contin glucozinolati ne protejeaza mai ales de cancerul rectal si de colon.

Autor:  Alina Tibichi