Site coolinaria.ro

Teiul si sanatatea


Teiul si sanatatea De fiecare data cand racesti tu sau copilul tau, pregatesti o cana de ceai de tei cu multa miere si zeama de lamaie.

Acest "cocktail" sanatos nu doar ca iti intareste cat de cat organismul, pentru a trece mai usor peste afectiune, dar te ajuta si sa adormi mai repede.

Stiai ca... teiul poate ajunge pana la aproximativ 27 de metri inaltime si 1.000 de ani?

Beneficii pentru sanatate
- are proprietati antiinfectioase (previne infectia urechii interne);
- are efecte diuretice;
- reduce starea de nervozitate;
- ceaiul din flori de tei relaxeaza organismul, astfel ca e benefic pentru sistemul cardiovascular;
- baut mai fierbinte, ceaiul te ajuta sa transpire (proprietati sudorifice);
- nasul infundat si glasul ragusit pot fi tratate foarte bine cu ceai de tei;
- este folosit pentru scoaterea dopurilor de ceara din urechi;

- actioneaza precum un sedativ atunci cand suferi de insomnie;
- ajuta la eliminarea secretiilor bronsice;
- stimuleaza digestia si tonifica mucoasa gastrica mai ales daca il amesteci cu menta si musetel;
- pentru dezumflarea amigdalelor, fa o gargara cu ceai de tei si bicarbonat;
- calmeaza tenul iritat;
- micsoreaza cearcanele;
- despre floarea de tei se spune ca este benefica si impotriva celulitei si inflamatiilor.



Infuzia de ceai de tei se face dintr-un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu, cateva flori de tei si apa clocotita. Se pot bea doua cani pe zi.

Compresa se pregateste din flori de tei si albastrele. Se face infuzie din cele doua tipuri de flori, apoi se lasa la racit. Cand temperatura a scazut mult, inmoaie doua discuri demachiante in mix si pune-le pe ochi, ca sa reduci cearcanele. Dupa 10-15 minute le poti indeparta.

Pentru tenul palid, pregateste o infuzie dintr-o lingura de tarate de grau, 4-5 linguri infuzie de flori de tei si o lingura de lapte praf. Pasta obtinuta se tine cam un sfert de ora pe fata, apoi se clateste tenul cu infuzie de tei.

Ca sa o macerezi, pune floarea de tei in apa rece vreo 10 ore, apoi fierbe-o usor, strecoar-o, iar cand s-a racit, amestec-o cu miere de albine.

Autor:  Alina Tibichi