Taratele de grau reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, indepartat prin procesare.
Tocmai din acest motiv, nutritionistii ne recomanda sa evitam sa gatim cu produse rafinate (nu au beneficii pentru sanatate intrucat, efectiv, este eliminata partea importanta pentru organismul nostru).
Taratele de grau sunt folosite pentru a preveni: afectiunile colonului, hemoroizii, cancerul, hipertensiunea, diabetul de tip 2.
Ele sunt o sursa de vitamine, minerale, aminoacizi esentiali.
Despre dieta cu tarate de grau
- nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea ta intrucat presupun consumul de cereale integrale;
- se recomanda sa o urmezi timp de o luna;
- presupune consumul de fibre, iar acest lucru inseamna nu doar ca ti se face foame mai rar, ci si ca ti se curata sistemul digestiv, inclusiv colonul. Cu alte cuvinte, sunt benefice pentru sistemul digestiv (eficiente impotriva indigestiei, balonarii si constipatiei);
- intrucat
fibrele ofera senzatia de satietate, mananci mai putin. Asadar, reduci numarul de calorii;
- daca vrei sa-i accelerezi rezultatele, dupa 2 saptamani, dupa taratele de grau bea apa calda sau ceai verde. Se spune ca nu ti se face foame asa usor pentru ca dizolva sucul gastric;
- intrucat nu contin mult calciu, nutritionistii recomanda sa le combini cu iaurt;
- poti sa pui taratele de grau si in supe sau smoothie-uri, dar ai grija ca primele sa nu fie fierbinti (cel mult 30 de grade Celsius). In caz contrar, li se distrug vitaminele;
- unii nutritionisti recomanda ca, dupa cina, sa bem ceaiuri fierbinti (ceai verde, ceai de soc, ceai de tei) pentru a stimula arderea grasimilor si mai mult;
- taratele de grau
impiedica depunerea grasimilor nesanatoase, iar organismul, pentru a avea energie, incepe sa consume din stratul adipos deja format (asadar, stimuleaza metabolismul pentru arderea grasimilor).
Este recomandabil sa consumi 2-3 lingurite de tarate de grau inainte de fiecare masa a zilei (in total, ar fi cinci mese). Ca sa nu te constipi, consuma multa apa.
Daca vrei o
dieta completa cu tarate de grau, foloseste coaja boabelor de cereale si pentru tratamente cosmetice. Spre exemplu, in caz de acnee, pune seara 4-5 lingurite de tarate de grau la umflat intr-un litru de apa plata, intr-un vas de sticla, iar a doua zi consuma lichidul. Ca sa il bei mai usor, ii poti adauga putina miere de albine si zeama de lamaie.
Avantajele dietei cu tarate de grau
- este sanatoasa. Nu presupune eliminarea din alimentatie a legumelor si fructelor si nici nu recomanda un regim disociat;
- nu creeaza dependenta. Fiind vorba de cereale integrale si avand numeroase beneficii, aproape ca nu vei dori sa renunti la ea. In fond, este foarte usor de urmat;
- nu supune organismul nici unui soc alimentar;
- vitaminele si nutrientii din cereale sunt foarte buni mai ales pentru ten. Il curata, il lumineaza si ii redau elasticitatea.
Autor: Alina Tibichi