Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu ardei iute


Sfaturi pentru gatit cu ardei iute Ardeiul iute "insoteste" foarte des o ciorba de pui, o portie de sarmale gustoase ori chiar o tocanita de cartofi, in functie de gustul si preferintele fiecaruia.
El se pune, insa, si in mancaruri (proaspat, uscat, sub forma de fulgi).
Uite cateva sfaturi pentru gatit cu ardei iute:

Selectie si depozitare
- cauta ardei iute tare, cu o coaja curata, fara pete sau zgarieturi;
- ca sa nu-si piarda mult din aroma si nici sa nu se inmoaie, pune-l intr-o punga de hartie si baga-l in frigider. Rezista cateva saptamani. Il mai poti inveli in prosoape de bucatarie (ca sa absoarba umiditatea), iar apoi intr-o punga de plastic (bineinteles, tot trebuie bagat in frigider);
- ca sa-l usuci, tine-l cateva ore in cuptor;
- bunicii nostri tineau ardeiul iute intr-un loc uscat, racoros si intunecos (cel mai adesea, legau ardeii intr-un fel de ciorchine, iar apoi ii agatau de grida bucatariei de vara).

Sfaturi de la gospodine
- cand gatesti mai mult cu ardei iute, poarta manusi. Altfel, o sa simti vreo cateva ore o senzatie de arsura mai puternica;
- intotdeauna, dupa ce ai gatit cu ardei iute, spala-te pe maine cu apa si sapun;
- daca nu-l cureti de seminte si nervuri, este si mai iute;
- inainte de a gati cu ardei iute, verifica-i aroma gustand din el foarte putin;
- daca simti ca iti ia foc limba, nu bea apa sau suc carbogazos, pentru ca acestea nu fac decat sa acutizeze senzatia de arsura. Mai bine este sa iei o gura de paine sau de zahar;
- ardeiul iute rosu este lasat mai mult sa se coaca decat cel verde si are un gust mai dulce. In schimb, nu este asa iute.



Despre ardeiul iute
Ardei iute crud
- e folosit in special in salate, salsa de rosii si mancaruri facute in tigaie wok;
- atentie cand cumperi ardei iute! Pe piata sunt mai multe sortimente. Daca nu le cunosti pe toate, cel mai bine este sa-l intrebi pe vanzator.

Ardei iute uscat
- pentru ca da senzatia de gust mai dule, este potrivit pentru ciorbe, supe, sosuri;
- daca vrei sa faci salsa, tine-l un timp la hidratat;
- cand pregatesti sos, caleste ceapa si usturoiul pana devin translucide, apoi adauga ardeiul iute uscat.

Chili (pudra de ardei iute)
- are un gust foarte picant. Tocmai de aceea o intalnim des in bucataria sud-americana;
- se foloseste pentru a gati enchilada si tocanite, dar si pentru a marina carnea;
- daca este amestecata cu chimion si oregano, spre exemplu, isi schimba destul de mult gustul.



Fulgi de ardei iute
- spre deosebire de ardeiul uscat, fulgii rezista mai multe luni in bucatarie;
- ca sa nu-si piarda aroma, pune-i intr-un borcan cu capac;
- se tin intr-un loc uscat, racoros si intunecos;
- dau mancarurilor un gust mai mult decat picant;
- in cazul in care stomacul nu prea tolereaza senzatia de iuteala, pune fulgii de ardei abia la final in mancare (astfel le diminuezi cat de cat aroma).

Autor:  Alina Tibichi