Site coolinaria.ro

Avantajele si dezavantajele shake-urilor de slabit


Avantajele si dezavantajele shake-urilor de slabit Exista o multime de motive pentru care, uneori, suntem tentati sa inlocuim o masa obisnuita cu shake-uri.
Nu avem timp de gatit, nu putem lua cu noi bucataria de acasa, sunt mult mai la indemana decat alimentele din camara etc.

Inainte de toate, insa, trebuie sa cantarim foarte bine lucrurile si sa discutam si cu un nutritionist. Abia apoi suntem indreptatiti sa facem modificarile necesare in ceea ce priveste alimentatia.

Iata cateva lucruri importante despre shake-uri:

Avantaje
- simplitate. Nu necesita gatire, cumparaturi ori vreo reteta anume. Ca sa nu mai spun ca poate fi transportat foarte usor oriunde;
- rapiditate;
- conform unui studiu publicat in 2010, participantii obezi din cadrul unui experiment, care au inlocuit mesele normale cu shake-uri, timp de un an, au reusit sa slabeasca mai mult decat cei care si-au redus consumul de calorii, dar fara sa ia shake-uri. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acestea sunt mult mai bune pentru ca mentin satietatea o perioada mai indelungata decat grasimile sau carbohidratii.

Dezavantaje
- exces de calorii. Shake-urile nutritionale sunt pline de calorii. Din cauza aceasta, daca le consumi in timpul dietei, trebuie sa-ti ajustezi regimul alimentar. In caz contrar, vei manca mai multe calorii si grasimi decat ai voie;
- exces de proteine. Tocmai pentru ca au un continut foarte mare de proteine, discuta cu un nutritionist inainte de a cumpara shake-uri;
- gust nu tocmai placut. Unele shake-uri nu au, sa spunem, gustul pe care ni l-am dori;

- au mai putine beneficii nutritive decat o masa obisnuita. S-a demonstrat, in cadrul Clinicii Mayo, ca un shake nu poate sa furnizeze 100% ceea ce are nevoie organismul, adica minerale, vitamine si antioxidanti. Asadar, pentru fiecare masa inlocuita cu shake, trebuie sa iei un supliment nutritiv, o gustare cu putine calorii (un fruct, o salata de fructe, o portie de orez brun);
- exista riscul ingrasarii. Pe termen scurt, da, reusesti sa slabesti cateva kilograme, dar pe termen lung, odata ce revii la alimentatia obisnuita, te ingrasi inapoi.



Asadar, shake-urile pot inlocui cu succes o masa intreaga, asigurand organismului o anumita cantitate de calorii si nutrienti, dar nu exista nici o garantie ca rezultatele obtinute vor fi pe termen lung.
Si, pentru ca nu toate sunt egale din punct de vedere nutritiv, este important sa citesti cu atentie eticheta si sa vorbesti si cu un nutritionist.

Un shake care inlocuieste o masa trebuie sa contina cantitatea minima de zaharuri si grasimi, dar suficiente calorii ca sa te simti satul mai multe ore.
Cele mai sanatoase shake-uri trebuie sa contina, de asemenea, multe proteine si fibre. Unul obisnuit furnizeaza 20% din doza zilnica de fibre (5 grame), proteine (10 grame) si 190 de calorii.

Autor:  Alina Tibichi