Site coolinaria.ro

Cum se face socata?


Cum se face socata? Socata este bautura preferata a multora dintre noi in luna mai. Parfumata, dulce si racoroasa!

E perfecta pentru dupa-amiezile in care scoti o negresa din cuptor sau in serile cand vrei altceva decat ceai.

Bine de stiut
- sezonul socului tine din mai pana pe la finalul lui iunie;
- daca vrei sa culegi flori de soc, ai grija sa o faci dintr-un loc aflat la o departare cat mai mare de strazi, trafic, masini. Astfel, vor avea mai putine toxine pe suprafata lor;
- florile se culeg in zilele cu umiditate foarte scazuta, spre finalul diminetii, pentru ca atunci nu mai este roua;
- bautura preparata rezista mai multe saptamani, tinuta in sticle sterilizate.

Sfaturi de la gospodine
- inainte de a pregati socata, alege florile. Pe cele inchise la culoare sau vestejite;
- dupa ce ai cules florile, intinde-le intr-o tava si pune-le undeva la caldura, dar sa nu fie o temperatura foarte mare. De ce? Pentru ca, astfel, vor fi mai parfumate, iar socata va fi mai aromata;
- poti pune socata chiar si la frigider, in sticle de plastic. Evident, nu trebuie sa umpli recipientele pana la refuz, iar asta intrucat, in timpul congelarii, isi mareste volumul;
- ca sa sterilizezi sticlele, trebuie sa le pui in apa infierbantata la aproximativ 150 de grade Celsius. Tine-le asa pana cand se incalzesc, dar nu extrem de mult;

- socata se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros, dar nu in frigider;
- odata ce ai desfacut o sticla cu socata, trebuie s-o tii in frigider;
- daca ai un congelator foarte mic si nu-ti permiti sa pui socata acolo, atunci sterilizeaza sticlele in baie de apa. Umple recipientele cu socata si pune un obiect din metal sau din lemn pe fundul unei oale, apoi cate o sticla, acoper-o cu apa calda, nu fierbinte, si las-o sa ajunga la 90 de grade Celsius. Dupa cel putin 20 de minute, ia oala de pe foc, mai tine sticla in lichid inca veo 10 minute, apoi scoate-o si sterge-o.



Reteta de socata
Ingrediente:
4 lamai medii (spalate), 55 gr acid citric, 30 flori de soc mai mari, 1,5 litri de apa clocotina, 1 kg si ceva de zahar
Mod de preparare
Pune zaharul intr-o oala mare si toarna apa clocotinda peste el. Amesteca pana cand se dizolva si se raceste mixul. Adauga atunci coaja de lamaie rasa si felii taiate fin. Pune si acidul citric si amesteca. La final incorporeaza florile de soc. Amesteca inca o data. Acopera cu o panza curata si lasa asa timp de 4 de ore. Ca sa o poti servi, strecoar-o si pune-o in borcane sau sticle sterilizate.

Autor:  Alina Tibichi