Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut aluat pate sucree


Sfaturi pentru facut aluat pate sucree Aluatul frantuzesc dulce – pate sucree – este folosit pentru foarte multe tarte (mari, mici), drept baza pentru torturi, dar si pentru celebrele barcute cu fructe.
Iata cateva sfaturi culinare pentru pregatit asa ceva:

Bine de stiut
- nu grabi racirea aluatului;
- daca vrei sa fie aromat, adauga pudra de cacao, diverse esente ori nuca de cocos;
- aluatul trebuie sa stea la racit cel putin 2 ore (poate fi pregatit chiar si cu 2 zile inainte de a fi folosit sau inghetata si dezghetat), iar apoi in jur de o ora in tava;
- nu exagera cu amestecarea ingredientelor. Altfel, glutenul se va dezvolta foarte mult, aluatul va fi greu de modelat, iar la final va rezulta o crusta tare;
- inainte de a framanta aluatul, cufunda-ti mainile in apa rece cateva minute, apoi sterge-te. Astfel, aluatul nu se va topi cand il vei atinge.

Trucuri dezvaluite de gospodine
- aluatul pate sucree este dulce, crocant la suprafata, dar cu baza moale. Poate fi umplut cu de toate;
- cand pregatesti aluatul, cerne faina, ca sa iasa cat mai fin (cu ajutorul sitei indepartezi cocoloasele de faina);
- mai intai se mixeaza zaharul si untul, vreo 6-8 minute, pana cand obtii o compozitie pufoasa si aerata, apoi se adauga ouale si galbenusurile, treptat, mixand dupa fiecare bineinteles. Cand compozitia umeda e gata, se pun ingredientele uscate si se omogenizeaza;
- aluatul final se modeleaza sub forma de bulgare, se acopera cu folie alimentara si se baga in frigider;



- cand vrei sa faci tarta, intinde aluatul pe masa infainata. Daca marginile crapa, refa aluatul sub forma de bulgare si ia-o de la capat;
- foaia de aluat trebuie sa fie foarte subtire;
- pune foaia de aluat in tava, lipeste-o de marginile acesteia si elimina surplusul (ce este in afara tavii);
- verifica cu atentie foaia pusa in tava. Daca observi mici pete, gauri sau bule de aer, acopera zonele cu bucatele de aluat;
- acopera foaia cu folie de aluminiu si bag-o in cuptorul incins, pe gratarul din mijloc. Cam dupa 20 de minute indeparteaza folia si bag-o inapoi (trebuie tinuta pana cand se rumeneste);
- inainte de a lua foaia coapta din tava, las-o sa se raceasca de tot.

Reteta de pate sucree
Ingrediente:
3 galbenusuri mari, cca 50 gr smantana, 1/4 lingurita sare, 3 linguri zahar + 50 gr, cca 200 gr unt nesarat rece, cca 500 gr faina 550
Mod de preparare
Mixeaza smantana si galbenusurile. Amesteca separat zaharul, untul, faina si sarea. Cand s-au omogenizat, adauga treptat mixul cu smantana. Pune compozitia pe o masa infainata, framant-o numai cat sa se formeze un bulgare, apoi acoper-o cu folie si bag-o in frigider.

Autor:  Alina Tibichi