Site coolinaria.ro

Tipuri de sare pe care (nu) le folosesti


Tipuri de sare pe care (nu) le folosesti "Ca sarea-n bucate" – una dintre cele mai cunoscute ziceri autohtone.
Cum a aparut? Nu se stie, dar ce mai conteaza atat timp cat acest condiment da gust final preparatelor?

Uite cateva lucruri pe care, poate, nu le stiai despre sare:

Sare de masa
- e cea mai des intalnita in bucatarii si restaurante;
- este extrasa din depozitele de sare si rafinata, astfel ca din structura ei sunt eliminate majoritatea mineralelor;
- contine o cantitate foarte mica de agent care impiedica drojdia sa creasca;
- inainte de a ajunge in comert i se adauga iodina;
- pentru ca sunt foarte fine cristalele, o lingura de sare de masa nu echivaleaza cu una de sare kosher. De fapt, e valabil 1 lingurita sare de masa = o lingurita jumatate de sare kosher.

Sare de mare
- este obtinuta natural, prin expunerea la vant si soare foarte puternic a apei de mare;
- are mai multe minerale in compozitie datorita faptului ca e supusa unui proces de rafinare scurt. Asta inseamna si ca are culoare si aroma specifice (in functie de locul de unde e luata, implicit de mineralele pe care le contine);
- unele persoane afirma ca sarea de mare este pura, proaspata si are un gust foarte sarat;
- se gaseste in stare grunjoasa, dar si fina ori sub forma de fulgi;
- pentru ca aroma ii dispare daca o pui in mancarea gatita, bucatarii prefera sa o adauge in salate;
- sarea de mare cristalina da un gust usor picant mancarurilor daca e pusa exact la final. De asemenea, e recoandata pentru salate si somon;
- fulgii de sare de mare se pun, cel mai adesea, in legumele fierte la aburi.



Sare kosher
- se dizolva mai repede decat sarea de masa;
- se gaseste sub forma de cristale mici;
- nu contine aditivi;
- poate fi obtinuta din sarea de mare sau din minele de sare;
- denumirea de kosher provine de la cristalele de diverse forme, care sunt perfecte pentru maturarea carnii.

Sare gema
- e folosita pentru pus muraturi si in domeniul tabacariei;
- din cauza impuritatilor si a mineralelor, capata culoarea gri.

Sare de muraturi
- dupa cum ii spune si denumirea, e folosita pentru muraturi;
- e obtinuta tot din sol sau apa;
- spre deosebire de sarea de masa, nu i se adauga iodina;
- unii bucatari pun carnea de curcan in saramura. Daca vrei sa faci la fel, atunci trebuie sa stii ca e mult mai concentrata decat cea obisnuita sau decat sarea kosher, deci trebuie pusa mai putina.

Tu ce fel de sare folosesti pentru gatit?

Autor:  Alina Tibichi