Site coolinaria.ro

Ginseng - sanatate naturala


Ginseng - sanatate naturala Ginsengul este una din cele 11 specii diferite de plante perene, pitice si care cresc greu, cu o radacina carnoasa.
Aceasta din urma are forma bifurcata, foarte putin colorata, iar frunzele sunt verzi si ovale.

Cuvantul ginseng provine dintr-un termen chinezesc, care se traduce prin radacina barbateasca, intrucat seamana bine cu picioarele unui barbat.

In China, ginsengul e simbolul armoniei divine, iar prima atestare documentare dateaza din timpul Dinastiei Liang (200-589 al erei noastre).
Se spune ca nu era folosit doar in scop medicinal (mestecata sau bauta – sub forma de ceai), ci pus si in sapunuri, creme si lotiuni.
Abia din secolul al III-lea d.Hr. s-a dezvoltat mult comertul cu ginseng. In prezent, cele mai cunoscute specii sunt cele american si asiatic.

In afara de ceai, pe piata se gasesc, de asemenea, si capsule, tablete si extract de ginseng.

Beneficii pentru sanatate
- are proprietati anti-inflamatorii;
- elimina stresul si actioneaza precum un stimulent de energie;
- regleaza metabolismul;
- previne imbatranirea prematura, datorita faptului ca e o sursa de antioxidanti (acestia lupta impotriva radicalilor liberi), dar si pentru ca are in structura maltol (un compus organic natural), iar acesta incetineste aparitia semnelor de imbatranire;

- e un stimulent mental intrucat imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare si procesul de gandire;
- trateaza disfunctiile erectile, avand proprietati afrodisiace;
- te ajuta sa-ti mentii greutatea sub control, luptand impotriva obezitatii, pentru ca suprima pofta de mancare;
- e recomandat diabeticilor intrucat echilibreaza nivelul zaharului din sange;
- reduce crampele mesntruale (ginsengul american).



Atentie: daca ai probleme gastro-intestinale, te doare foarte des capul, ai insomnii sau alergie la ceva, consuma ginseng doar cu acordul unui doctor. La fel trebuie sa procedeze si femeile insarcinate si cele care alapteaza.

Efecte adverse ale ginsengului: dureri de cap, insomnie, neliniste, greata.

Reteta de ceai de ginseng
Ingrediente:
1 lingura de radacina proaspata de ghimbir (taiata foarte fin)
Mod de preparare
Pune apa la fiert. Cand da in clocot, opreste focul si lasa lichidul sa se raceasca 2 minute. Umple un infuzor de metal cu ginseng, dupa care pune-l in ceasca si toarna apa. Dupa 5 minute scoate-l. Daca vrei sa fie mai puternic, tine-l mai mult in lichid.
Foarte important este sa NU torni apa clocotinda peste ginseng, intrucat ii distrugi nutrientii.

Autor:  Alina Tibichi