Site coolinaria.ro

Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete?


Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete? Cand e vorba de bucatarie, se pot combina o gramada de ingrediente. Totul depinde in mare masura de gustul si preferintele fiecaruia dintre noi.

Si, cum sezonul gratarelor tocmai a inceput, probabil ca deja te gandesti ce fripturi sa faci ori cate legume sa cumperi pentru a le pune pe gratar in week-end.

Stiai, insa, ca exista mai multe variante de a gati cu plante aromate?
Uite 5 dintre acestea:

1. Unt aromat
Este foarte usor de facut si poate fi pus in multe mancaruri. Cel mai interesant este ca il poti amesteca cu plantele aromate si condimentele care iti plac. Spre exemplu, daca pregatesti gratar, poti gresa friptura cu putin unt aromat.
Unt cu usturoi si patrunjel: Amesteca un pachet de unt moale cu cateva grame de patrunjel tocat foarte marunt si cu doi catei de usturoi, maruntiti si ei. Dupa ce ai omogenizat, pune compozitia pe o hartie de copt, ruleaza, sigileaza capetele si baga in frigider. Cand iti va trebui, tai o felie din "rulada".

2. Ulei cu arome
Ca si in cazul untului, uleiul amestecat cu ierburi aromate poate fi folosit si pentru fripturi, si pentru dressinguri de salate.
Ulei cu rozmarin: Amesteca, la foc mic, cca 300 ml ulei de masline extravirgin cu o lingura de fulgi de ardei iute si cu 10 crengute de rozmarin. Fix inainte sa inceapa sa fiarba, inchide aragazul si lasa sa se raceasca de tot. Dupa aceea toarna totul intr-o sticla si mai adauga fulgi de ardei iute si rozmarin. Rezista in frigider aproximativ o luna.

3. Legume si carne la gratar
Cu ierburi proaspete poti afuma usor carnea si legumele. Cel mai adesea, se folosesc salvia, cimbrul si rozmarinul. Ele se presara pe grill inainte de final cu foarte putin timp, ca sa produca fum.
Copanele de pui la gratar, cu salvie si usturoi: Mixeaza cca 100 ml otet de vin rosu cu 100 ml ulei de masline extravirgin, 2 linguri de miere de albine, 6 catei de usturoi proaspat tocat si o 1 lingura de frunze de salvie proaspat tocate. In dressingul obtinut se pun copanelele, se baga in frigider si se lasa asa cel putin doua ore.
Intre timp se incinge grillul si se cufunda o mana de crengute de salvie in apa pentru mai mult de 10 minute. Dupa aceea se aseaza invers pe grill, iar carnea se pune deasupra. Se acopera totul. Pe la jumatatea timpului, adica dupa vreo 6-7 minute, se intorc copanelele pe partea cealalta. Cand sunt gata, se servesc cu frunze de salvie.



4. Cocktail din infuzie de plante aromate
E destul de usor sa pregatesti un sirop pe baza de plante aromate, pe care sa-l folosesti fie pentru un cocktail, fie pentru un desert sau marinata ori glazura.
Infuzie de cimbru cu lamaie: Intr-un vas mic, pune la fiert 230 ml de apa cu 100 gr zahar si 10 crengute de cimbru. Cand dau in clocot, redu focu la minim. Dupa 10 minute de fiert, indeparteaza de caldura, lasa sa se raceasca de tot si strecoara.
Amesteca, intr-un shaker, 4 fasii de coaja de lamaie cu 1 lingura de suc de lamaie, apoi adauga 100 ml apa, cca 60 ml votca si 30 ml sirop de cimbru. Agita, toarna in pahar si decoreaza cu o crenguta de cimbru si coaja de lamaie.

5. Desert cu plante aromate
In majoritatea cazurilor, folosim plantele aromate pentru mancaruri, dar ele se potrivesc si cu anumite deserturi. Si nu, nu e vorba doar de menta. Busuiocul, lamaita si chiar si tarhonul au o aroma dulce discreta, perfecta pentru tratatiile dulci.
Inghetata de capsuni cu busuioc: Mixeaza intr-un blender 230 gr de capsuni cu cateva grame de busuioc tocat mai marunt, cca 100 gr zahar foarte fin, sucul de la o lime si 100 ml apa. Pune crema fina intr-o cutie si bag-o in congelator pentru 3 ore. Inainte de servire, amestec-o foarte bine, ca sa maruntesti bucatelele de gheata (astfel, va fi mult mai fina).

Autor:  Alina Tibichi