Site coolinaria.ro

Visinele - sanatate naturala


Visinele - sanatate naturala Preparate in prajituri sau servite in stare naturala, visinele sunt un fruct iubit al verii, mai ales datorita gustului acrisor si racoritor.

Iar daca avem in vedere si beneficiile pentru sanatate, ei bine, este tot mai clar ca nu ar trebui sa le eliminam din alimentatie.

Visinele sunt o sursa de: vitamina C, antioxidanti, fitochimicale, potasiu.

Beneficii pentru sanatate
- contin antocianine, niste antioxidanti specifici fructelor de culoare rosie. Datorita lor au proprietati anti-canceroase si stimuleaza circulatia sangelui si functionarea corecta a sistemului nervos. Potrivit unui studiu publicat acum un deceniu, visinile (si restul fructelor de culoare rosie) contin cel mai multi antioxidanti dintre toate fructele;
- vitamina C este necesara pentru intarirea sistemului imunitar si pentru sinteza colagenului, dar si pentru vindecarea mai rapida a ranilor;
- visinele contin si acid elagic, alcool perilic si limonene (un solvent), datorita carora impiedica aparitia si dezvoltarea cancerului mamar, pulmonar, de ficat, colon si de piele;

- quercitina din visine, unul dintre cei mai importanti antioxidanti, printre altele, contracareaza actiunea radicalilor liberi, inclusiv cand e vorba de oxidarea colesterolului "rau". Daca acesta din urma este oxidat, creste probabilitatea ingrosarii vaselor de sange, ajungandu-se la atac cerebral si cardiac. Daca ar lipsi quercitina, organismul nu ar avea cum sa lupte impotriva unor afectiuni precum: infectii diverse, Alzhmeir, ateroscleroza, diabet etc.;
- intrucat au proprietati anti-inflamatorii, visinele sunt recomandate persoanelor care sufera de astm sau alte probleme respiratorii;
- consumate zilnic, visinele reduc si durerile musculare (proprietati anti-inflamatorii);


- potrivit unui articol publicat in "Science Daily", visinele sunt destul de eficiente impotriva durerilor menstruale, avand aproape acelasi efect ca ibuprofenul (datorita antocianinelor si altor enzime care impiedica aparitia inflamatiilor);
- potasiul este necesar pentru arderea caloriilor si evitarea problemelor dermatologice. Asadar, cine vrea sa slabeasca, poate sa manance visine (reduc tesutul adipos). Ai grija! Daca suferi de gastrita sau diverse forme de ulcer, e mai bine sa eviti acest fruct, pentru a nu-ti inrautati starea;
- ca sa-ti detoxifiezi usor organismul vara, mananca visine cateva zile. Nu numai ca stimuleaza eliminarea toxinelor, dar scad si nivelul acidului uric din sange.

In concluzie, visinele reduc inflamatiile, imbunatatesc functiile cardiovasculare si previn cancerul.

Autor:  Alina Tibichi