Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut pate sablee


Sfaturi pentru facut pate sablee Francezii au trei mari tipuri de aluaturi: pate brisee, pate sucree si pate sablee.

Primul se potriveste retetelor de tarte si quiche-uri sarate, al doilea e pentru torturi si mini-tarte cu fructe, iar ultimul... e putin mai pretentios.

Bine de stiut
- dintre cele trei enumerate mai sus, pate sablee este cel mai rafinat si pretentios (dupa cum ii spune si denumirea, e nisipos);
- e bun pentru tarte cu ciocolata, fructe si vanilie;
- din pate sablee se fac nu numai tartinele, ci si biscuitii ideali pentru ceai sau cafea;
- inainte de a fi transformat in baza pentru o reteta, trebuie sa stea in frigider cel putin 30 minute sau chiar o ora;
- de ce trebuie sa stea aluatul in frigider? Pentru ca are mult unt si nu poate fi altfel modelat;

- contine mai mult zahar decat pate sucree, acesta fiind si motivul pentru care e mai greu de intins pe masa si de modelat;
- in congelator rezista pana la 3-4 luni;
- daca vrei, poti adauga in aluat si niste faina de migdale. Aceasta il face usor granulat;
- are mai multe calorii decat pate sucree si pate brisee, dar si mai multa aroma;
- este foarte important ca untul sa fie rece atunci cand e amestecat cu faina, pentru ca ajuta la obtinerea texturii nisipoase (grasimea transforma faina in mici bobite);
- tartinele facute cu pate sablee pot fi depozitate mai multe zile intr-un mediu uscat, ferite de lumina si aer.



Reteta de pate sablee
Ingrediente:
100 gr unt moale, cca 100 gr zahar tos, 1 galbenus, 1 lingurita sare, 280 gr faina
Mod de preparare
Mixeaza untul cu galbenusul, sarea si zaharul pana cand obtii o compozitie spumoasa. Adauga treptat faina si continua sa amesteci ca sa se omogenizeze ingredientele.
Cand e gata, pune aluatul pe masa infainata si imparte-l in doua, apoi acopera fiecare bucata cu folie alimentara si da-l la rece pentru doua zile.

Sfaturi pentru copt pate sablee
Incinge cuptorul la 190 grade Celsius si aseaza gratarul pe treapta din mijloc. Pune aluatul in forma de tarta, lipeste-l bine de peretii ei, apoi in interior, de jur imprejurul ei, fixeaza o folie de aluminiu facuta inel si gresata. Dupa vreo 25 de minute de stat in cuptor indeparteaza folia.
Daca aluatul s-a umflat, apasa usor pe el cu o lingura. In cazul in care a crapat, acopera locul cu o bucatica de aluat si baga inapoi in cuptor. Dupa 8 minute ar trebui sa fie gata. Inainte de a umple tarta, las-o la racit pe un gratar.

Autor:  Alina Tibichi