Site coolinaria.ro

10 lucruri pe care toate dietele bune le au in comun


10 lucruri pe care toate dietele bune le au in comun Cand auzi de dieta, imediat te gandesti la un regim alimentar drastic, menit sa te ajute sa revii la greutatea ideala intr-un timp cat mai scurt.

In "goana" dupa asa ceva, insa, sunt preferate mai degraba dietele-minune, care promit rezultate mai mult decat satisfacatoare.

Abaterea te costa nu doar in ceea ce priveste fizicul, ci si sanatatea. De ce? Pentru ca, efectiv, ele nu pun accent pe o slabire sanatoasa, ci pe una rapida.

Totusi, sunt si diete bune. Cum le recunosti?
Au mai multe lucruri in comun, si anume:

1. Toate iti spun sa slabesti incet, dar sigur.
Dietele cat de cat potrivite organismului nostru recomanda sa nu slabim mai mult de un kilogram pe saptamana, conform afirmatiilor cercetatorilor de la Universitatea din Birmingham. Daca dai jos mai mult de un kilogram, dupa a doua saptamana de dieta, cel mai probabil pierzi din masa musculara, nu din grasime.

2. Iti recomanda sa nu sari niciodata peste micul dejun.
Atat timp cat e satios si sanatos, te ajuta sa faci fata pana la amiaza ori chiar mai mult. Un mic dejun ca la carte consta in: proteine de calitate, carbohidrati sanatosi si grasimi "bune". Poti incerca, spre exemplu, terci de ovaz cu fructe de padure si seminte.

3. Sunt echilibrate nutritiv.
Conform acelorasi cercetatori, in toate dietele bune, cele patru grupe de alimente trebuie sa fie prezente. Cand, insa, ti se spune sa eviti anumite alimente, nu faci decat sa-ti dezechilibrezi nutritiv organismul.

4. Iti recomanda sa renunti la zaharuri, nu la grasimi.
Dietele mai noi spun ca trebuie sa reducem drastic mai degraba zaharurile si amidonul, decat grasimile. Se stie ca organismul depoziteaza excesul de zaharuri (gasit in carbohidrati, cum ar fi painea si pastele) sub forma de grasimi. Totusi, grasimile bune mentin satietatea si sunt benefice pentru sanatate. O dieta cu putine grasimi, pe de alta parte, favorizeaza oboseala, nervozitatea si senzatia de foame.

5. Te sfatuiesc sa mananci regulat.
Dietele sanatoase, adica cele care nu promit rezultate-minune, recomanda mese regulate si mici gustari pe tot parcursul zilei.

6. Exclud din meniu produsele procesate, rafinate.

7. Intotdeauna recomanda consumul de proteine cu carbohidrati.
Secretul unei greutati tinute sub control mult timp consta in mentinerea cat mai scazuta a nivelului zaharului din sange. Atat timp cat mananci proteine cu carbohidrati, zaharul nu va depasi un anumit nivel.



8. Nu-ti spun sa numeri caloriile.
S-a demonstrat destul de recent ca nu are nici un efect, adica nu stimuleaza pierderea kilogramelor in plus. Dimpotriva, acest lucru poate sa descurajeze.

9. Incurajeaza schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata.
Decat sa apelezi la diverse formule si produse fade, menite, chipurile, sa-ti faca o silueta de invidiat, stabileste-ti un plan realistic, indreapta-te spre obiectivul final pas cu pas, renunta la ce e nociv si fizic, si psihic etc.

10. Recomanda miscarea fizica.

Autor:  Alina Tibichi