Site coolinaria.ro

Organismul are nevoie de potasiu


Organismul are nevoie de potasiu Potasiul e un nutrient esential pentru organism, important pentru dezvoltarea corpului.

O doza optima de potasiu contribuie la: secretia insulinei, reglarea aciditatii din corp, prevenirea aparitiei cancerului, detoxifierea corpului, reglarea tensiunii arteriale si imbunatatirea functiilor cerebrale si ale inimii.

Deficienta de potasiu cauzeaza oboseala, hipertensiune si iritabilitate.
O supradoza de potasiu din surse naturale este aproape imposibila, dar se poate sa consumam prea multa sare de potasiu, care sa cauzeze greata, voma si chiar stop cardiac.

Stocarea
La fel ca restul mineralelor, postasiul poate fi stocat fara a suferi schimbari esentiale. Nu e nevoie sa iei precautii speciale pentru a pastra nivelul potasiului din alimentele tale.

Prepararea
Prepararea legumelor poate duce la pierderea continutului de potasiu. Daca urmezi cu atentie cateva reguli, alimentele vor pastra destul potasiu necesar pentru sanatatea ta. Cheia este sa scurtezi durata contactului dintre apa pentru gatit si legume, atunci cand le fierbi.

Procesarea
Nu e ceva neobisnuit sa gasim aditivi ce contin potasiu in mancarea proceasta, fie drept conservanti, inlocuitori pentru sare sau pur si simplu pentru aroma. De cele mai multe ori, adaosurile de potasiu nu sunt destule pentru doza zilnica recomandata.

Alimentele procesate, precum branza, painea, supele si fast food-urile contin mai mult sodiu decat potasiu.
Alimentele proaspete, precum fructele, legumele si lactatele (in afara de branza) contin mai mult potasiu decat sodiu.

Printre alimentele cu o concentratie mare de potasiu se numara: fasolea, spanacul, cartofii copti, caisele deshidratate, iaurtul, pestele, avocado, ciupercile si bananele.

Autor:  Andreea Utza