Site coolinaria.ro

Alimentele fermentate - sursa de sanatate


Alimentele fermentate - sursa de sanatate Alimentele fermentate sunt unul dintre cele mai puternice probiotice aparute destul de recent.
Ele imbunatatesc digestia, stimuleaza bacteriile "bune" din intestine si intaresc sistemele imunitar si cardiovascular.

Stiai ca... organismul uman se mentine sanatos datorita celor 100 de trilioane de bacterii din el?
Stiai ca... ne imbolnavim asa usor din cauza ca produsele pe care le folosim zilnic ataca bacteriile respective?
Cel mai des, ele sunt afectate de antibiotice, produse cosmetice, produse de curatenie si preparate fast-food.

Cand trebuie reechilibrata balanta, intra in scena probioticele. Ele restabilesc, in primul rand, flora intestinala, iar acest lucru functioneaza precum un motoras pentru restul "mecanismelor" din organism.

Ce sunt probioticele?
Lacto-fermentatia e procesul prin care niste microorganisme – mucegai, bacterii, drojdie – descompun carbohidratii si proteinele din alimente. Ele sunt benefice pentru sanatate intrucat:
- introduc bacterii "bune" in sistemul digestiv si echilibreaza balanta;
- imbunatatesc functionarea intestinelor;
- intaresc sistemele nervos si imunitar;
- combinate cu alte alimente sanatoase, favorizeaza absorbtia mai multor nutrienti;
- contin vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3, acid lactic si enzime.

Alimente fermentate bune pentru sanatate
- iaurt sau kefir. Cumpara iaurt natural sau, daca eviti lactatele, iaurt de cocos. Si mai bine ar fi sa ti le prepari acasa;
- branza – obtinuta prin amestecarea iaurtului cu smantana;
- Kombucha. E un ceai negru obtinut prin fermentatie, cu o multime de beneficii pentru intestine;
- miso – pasta obtinuta din fermentarea cerealelor si a boabelor de soia. Miso e o sursa de vitamine si minerale importanta;



- Kimchi. Nu stii ce e Kimchi? E un preparat traditional coreean facut din varza murata, dar mai picant. Are beneficii nu doar pentru sistemul digestiv, ci si pentru piele;
- zeama de varza acra sau chiar varza murata (de obicei, se pune la murat doar cu apa si sare);
- muraturi de tot felul;
- sos de peste – preparat din peste maruntit, pus cu multa sare;
- otet. Poate fi de vin sau din cidru de mere.

Atentie!
- cand adaugi alimente fermentate in dieta, fa-o treptat, pentru ca organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca;
- ca sa-ti faci unele produse de mai sus chiar la tine acasa, cumpara ingrediente crude, nepasteurizate. Daca sunt deja pasteurizate, atunci bacteriile "bune" sunt ucise.

Autor:  Alina Tibichi