Site coolinaria.ro

Ghidul grasimilor sanatoase


Ghidul grasimilor sanatoase O regula universala spune ca toate grasimile ar trebui evitate, insa corpurile noastre au nevoie de acestea pentru o functionare optima.
Tu stii care sunt grasimile bune pentu organismul tau?
Mononesaturatele si polinesaturatele sunt grasimile "bune", iar cele saturate pot fi consumate cu moderatie.

Cum ne dam seama care alimente contin grasimi bune?
Grasimile lichide, ca uleiul de masline, sunt o alegere mult mai buna decat cele semi-solide, precum untul sau margarina.

Grasimi mononesaturate: uleiul de masline, majoritatea semintelor si avocado.
Sfat: Intinde avocado pe un covrig, in loc de crema de branza. Foloseste ulei de masline si usturoi pentru a da gust piureului, in loc de lapte si unt.

Grasimi polinesaturate: exista doua tipuri: omega-6 si omega-3. In timp ce uleiurile vegetale sunt bogate in omega-6, omega-3 se gaseste in peste, nuci si seminte de in.
Sfat: Alege un pumn de nuci ca snack sau adauga o lingura de seminte de in in cerealele de dimineata. De asemenea, poti adauga seminte de in atunci cand faci prajituri pentru un adaos de omega.



Grasimi saturate: carnea rosie, salamul, lactatele precum smantana, untul si uleiurile vegetale mai consistente, precum cel de cocos sau palmier.
Sfat: Poti consuma o friptura din cand in cand, dar limiteaza grasimile saturate la 10% din dieta ta.

Grasimi trans: obtinute prin adaosul de hidrogen la uleiurile vegetale. Se gasesc in majoritatea alimentelor ambalate si procesate, incluzandu-le pe cele de patiserie, prajiturile si crackers.
Sfat: Verifica ambalajele alimentelor procesate si cauta cuvintele "hidrogenat" sau "partial hidrogenat" printre ingrediente. Asta inseamna ca produsul poate avea pana la 0.5 grame de grasime pe portie.

Alege sa fii un cumparator educat: invata dupa ce sa te uiti atunci cand iti alegi alimentele. Fa majoritatea cumparaturilor in raioanele de fructe si legume, dar nu uita de cerealele integrale si uleiul de masline.

Autor:  Andreea Utza