Site coolinaria.ro

Produsele alimentare moderne ne pot imbolnavi


Produsele alimentare moderne ne pot imbolnavi O serie de boli ale timpurilor noastre sunt strans legate de regimul alimentar adoptat de catre multe persoane aici putand aminti cancerul, diabetul, bolile de inima si cele de ficat. Din ce in ce mai putini dintre noi alegem sa servim mesele la ore fixe, sa nu sarim peste micul-dejun si asa mai departe. Anumite vitamine si minerale esentiale nici macar nu intra in preocuparile noastre alimentare si in general se poate discuta despre un stil de viata complet nesanatos.

Producatorii din intreaga lume nici macar nu mai sunt supusi la controale si standarde ridicate, data fiind natura activitatii lor, astfel incat ei pot scoate pe piata cele mai toxice alimente incurajati atat de goana lor dupa profit cat si de o absenta ridicola a factorilor de decizie medicali si ai cotrolului calitatii care se multumesc sa dea aprobari pe baza unor analize de laborator neconcludente si afectate de contradictiile care exista in prezent in plan stiintific.

Se aude ca margarina ar fi sanatoasa si untul nu, dar unele voci spun ca dimpotriva margarina ar trebui exclusa complet din alimentatia noastra deoarece este fabricata prin solidificarea grasimilor si, din aceasta cauza, cu risc marit cancerigen. La fel se discuta si despre produsele ambalate in plastic, teoretic permitand o analiza "transparenta" a produselor comercializate, dar deosebit de periculoase pentru sanatate din cauza reactiilor de nedorit care pot aparea prin schimbarile de temperatura si cresterea radioactivitatii materialului plastic care se va transmite si in alimente.

E-urile alimentare produse in laborator sunt in continuare permise pe scara foarte larga desi se stie de acum ca aproape orice produs care contine asemenea ingrediente artificiale prezinta un risc marit in ce priveste cancerul sau alte boli. Factorii de decizie continua sa dea aprobari peste aprobari si nici macar nu se mai obosesc sa atraga atentia macar in ce priveste alimentatia copiilor pentru a-i putea totusi proteja pe acestia de boli crunte care altfel ar putea fi prevenite.

In magazinele de profil si pietele agro-alimentare produsele din carne si ouale, lactatele si branzeturile pot fi congelate si recongelate chiar si de 3 ori intr-o saptamana din cauza penelor de curent destul de frecvente in anumite zone ale tarii. Unii comercianti, mai "isteti" chiar reusesc sa strecoare si produse iesite din garantie impreuna cu cele ceva mai recente prin simpla folosire a unui malaxor si procesarea "stiintifica" a intregii cantitati de carne care mai apoi se coloreaza multumitor si se scoate pe piata la un pret nu prea scazut, dar atractiv pentru o populatie saracita dincolo de limite.

Pe timp de vara poti vedea chiar si in cele mai titrate magazine alimentare masline scorojite de caldura, sucuri si alte produse lichide tinute in plin soare timp de mai multe zile, peste si conserve expuse tot la soare in speranta ca se vor vinde foarte repede si asa mai departe. Sunt situatii care te aduc la disperare si nu mai e de mirare ca populatia a ajuns sa accepte si aceste comportamente ale producatorilor si ale comerciantilor odata ce a fost obisnuita sa accepte si alte aspecte complet impotriva naturii umane precum coruptia la cele mai inalte niveluri, vanzarea copiilor in strainatate, lipsa de implicare a fortelor de ordine si asa mai departe.

Cazurile de imbolnavire pe acest fundal social sunt din ce in ce mai multe si masurile de prevenire sunt atat de formale si fara sens incat se poate prevedea cu usurinta un viitor sumbru al industriei alimentare nu doar in Romania, dar chiar si in cele mai civilizate tari ale lumii. Pentru a se reusi o revenire la normal va fi nevoie de eforturile cumulate ale medicilor, specialistilor in nutritie, ale fortelor de ordine si institutiilor legislative pentru a se putea opri aceasta avalansa de produse cu grad mare de risc pentru sanatate si a fi promovata o politica alimentara sanatoasa, bazata pe date clare si rezultate multumitoare.

Unii spun ca asa ceva ar costa prea mult, dar adevarul este ca nu e nevoie decat de organizare si vointa pentru a se putea ajunge intr-un timp relativ scurt la o relansare economica a agriculturii si industriei alimentare. Sa vedem cine va reusi sa dea startul in aceasta cursa a promovarii sanatatii din punct de vedere alimentar pentru ca initiative ar exista la nivel european inalt, dar opozitiile sunt atat de mari deocamdata incat nu prea mai stii ce sa zici.

Autor:  Lucia Mihailescu