Site coolinaria.ro

Painea si sarea in cultura europeana


Painea si sarea in cultura europeana Intampinarea cu paine si sare este o ceremonie cunoscuta in multe tari europene, precum: Ucraina, Bulgaria, Croatia, Serbia, Polonia, Rusia, Slovacia, Cehia, Slovenia, Lithuania si Romania.

Oaspetii importanti sunt tratati cu o paine frumos decorata si cu un recipient cu sare.

Bulgaria
Acest obicei sugereaza ospitalitate, painea si sarea fiind aduse de catre o femeie.
Bulgarii fac un fel special de paine, numit pogacha, care este destul de plat si decorat minutios.
Oaspetii trebuie sa ia o bucata mica de maine, sa o afunde in sare si apoi sa o manance.

Cehia si Slovacia
Traditia se practica inca in Cehia si Slovacia pentru ocazii speciale.
De exemplu, atunci cand presedintii altor state vin sa viziteze tara.
In viata de zi cu zi nu se practica acest obicei.

Rusia
In traditia Rusiei, cuvantul paine este asociat cu ospitalitatea, fiind cea mai respectata mancare, pe cand sarea este simbolul prieteniei.
Exista si un salut traditional, "Khleb da sol!" (Paine si sare!). Fraza este rostita de oaspete ca o expresie fata de bunavointa gazdei.
Obiceiul s-a extins si in spatiu, unde se servesc crackers si tablete cu sare in interiorul rachetelor, dar si pentru cosmonautii care se intorc din misiuni.

Polonia
Intampinarea cu paine si sare este asociata cu ospitalitatea nobilimii poloneze.
Astazi este observata la nunti, unde mirii sunt serviti de catre parintii lor, la intoarcerea de la biserica.



Macedonia
Asemanator obiceiurilor bulgaresti, o paine speciala este pregatita penru a exprima ospitalitatea.
De asemenea, aceasta se prepara si de Craciun, ca partea a cinei, avand o moneda ascunsa in ea.

Finlanda, Estonia si Latvia
In aceste tari, painea si sarea erau oferita ca simbol al binecuvantarii unei noi case.
In locul painii albe se prefera painea neagra, bogata in fibre.

Germania
Obiceiul este intalnit in situatii precum nunta, pentru o alianta de lunga durata a mirilor, dar si la schimbarea locuintei, pentru prosperitate si fertilitate.

Autor:  Andreea Utza