Site coolinaria.ro

O dieta cu putine proteine


O dieta cu putine proteine O dieta cu putine proteine presupune reducerea aportului de proteine, in special pentru cei cu probleme la rinichi sau ficat.
Aceasta se bazeaza pe obtinerea numarului zilnic de calorii necesare din carbohidrati.

Exista doua mari surse de proteine in dieta: produsele de origine animala (carne, oua, lactate) si in cele vegetale (paine, cereale, orez, paste).

Un meniu pentru o zi ar suna cam asa:
Micul dejun: o portocala, un ou, jumatate de cana de orez sau cereale, o felie de paine integrala (prajita), jumatate de lingura de margarina sau unt, jumatate de cana de lapte cald.
Pranz: 30 g de piept de curcan feliat, o jumatate de cana de broccoli gatit la aburi, o felie de paine integrala, o jumatate de lingura de margarina sau unt, o jumatate de desert din gelatina, un pahar de suc de struguri.
Gustarea de dupa-amiaza: 6 crackers fara sare, jumatate de lingura de margarina sau unt, 1-2 linguri de jeleu, jumatate de pahar de suc de mere.

Cina: jumatate de cana de suc de rosii, 30 g carne de vita, un cartof copt, o lingura de margarina sau unt (optional), jumatate de cana spanac, o felie de painte integrala, 4 bucati de piersica si o bautura calda, fara calorii.
Gustarea de seara: o banana
Acest meniu contine aproximativ 1850 de calorii, cu un continut de proteine de 8%.

Beneficii: Mai putine proteine in dieta inseamna mai putin stres pentru rinichi sau ficat, organe care sunt deja afectate. Dieta incetineste dezvoltarea bolilor.

Precautii: O persoana care are nevoie de o dieta saraca in proteine trebuie sa consulte un medic familiar cu bolile de ficat si rinichi. Dieta trebuie sa intruneasca nevoile nutritionale si sa ajute organele, fara sa le solicite mai mult decat este nevoie. Unele persoane elimina carnea, ouale si branza din dietele lor, pe cand altele scapa doar de carne, folosind laptele ca sursa primara de proteine.

Riscuri: Nivelul de calciu si fosfor trebuie monitorizate intodeauna, deoarece pentru persoanele cu boli de rinichi nivelul fosforului poate urca prea mult, in timp ce calciul poate scadea.

Autor:  Andreea Utza