Niacina, cunoscuta sub numele de vitamina B3, importanta pentru productia de energie.
Doua forme unice ale vitaminei sunt esentiale pentru transformarea produselor lactate, a grasimilor si carbohidratilor in energie.
Enzimele care contin niacina sunt implicate si in protejarea corpului impotriva distrugerii tesuturilor si actioneaza ca un antioxidant.
De asemenea, ea este folosita de organism pentru a sintetiza amidonul, care va fi stocat in muschii corpului pentru a-l folosi ulterior ca
sursa de energie.
Deficitul de vitamina B3 se poate resimti din simptome precum: lipsa poftei de mancare, probleme digestive, slabiciune musculara sau infectii ale pielii.
Pe langa ciupercile crimini si sparanghelul, cele mai bune surse de vitamina B3 sunt
mancarurile de origine animala.
Sursele provin din diferite grupe de alimente. Avem, in primul rand, legumele, in special
alune si mazare, dar si cele cu frunze sau radacini.
Putem gasi aceasta vitamina si in fructe (pepene galben),
nuci sau seminte (floarea soarelui) si in orez.
E destul de simplu sa-ti construiesti un meniu bogat in vitamina B3, folosind doar cateva dintre cele mai sanatoase mancaruri.
De exemplu, poti prepara o reteta cu
mazare si ciuperci la pranz, iar pentru cina, te poti delecta cu peste, cum ar fi somonul.
Daca vrei un mod mai rapid de a obtine niacina, alege
salata de spanac cu ton.
Printre
alimentele bogate in niacina se numara:
Carnea de ton, somon, pui, curcan, miel, vita, sardine, creveti
Ciupercile Crimini
Sparanghelul
Rosiile, ardeii, vinetele
Alunele, semintele de floarea soarelui
Cartofii dulci, orezul
Fasolea verde, varza de Bruxelles, spanac, broccoli, salata
Pepenele galben
Sosul de soia
Patrunjelul
Autor: Andreea Utza