Site coolinaria.ro

Secretele aluatului de patiserie congelat


Secretele aluatului de patiserie congelat Aluatul de patiserie este delicios, insa necesita multa rabdare si atentie.
Din fericire, cel congelat pastreaza calitatile celui facut in casa, fara prea multa osteneala.

Daca nu esti obisnuit sa lucrezi cu aluat congelat, sau pur si simplu cauti noi moduri de a gati cu el, citeste sfaturile urmatoare:

Fii un cumparator priceput
Majoritatea pachetelor de aluat se afla in intervalul de 1-1,5 kg si contin una sau doua foi.
Reteta iti va indica cat de mult trebuie sa folosesti, insa, ca o regula generala, o singura foaie ajunge pentru o tarta pentru 4-6 persoane.
Asigura-te ca ai cumparat aluat de patiserie, nu foi subtiri. Deseori, ambalajele arata cam la fel.
Foile sunt mult mai fragile, si, desi pot inlocui uneori aluatul, nu reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere.

Pregateste-ti aluatul
Cele mai multe produse de patiserie vin in foi pliate. Dezgheaza-le complet, fie peste noapte in frigider, fie la temperatura camerei timp de 45 de minute.
Aluatul se desface usor, iar daca observi fisuri sau gauri, adauga putina apa pentru a presa aluatul la loc.
Pentru a preveni lipirea, intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, cu ajutorul unui sucitor. Indeparteaza apoi faina in exces cu o pensula sau periuta.
Daca faci ceva dulce, poti folosi zahar sau zahar cu scortisoara in loc de faina, iar pentru retetele cu branza poti folosi branza rasa fin.

Pastreaza-l rece
Se lucreaza mai usor cu aluatul de patiserie atunci cand este rece, deci pune la frigider ceea ce nu folosesti.
Daca aluatul devine prea moale cand il tai sau rulezi, baga-l in frigider pana se raceste.
Daca vrei sa faci forme, pastreaza-l cat de rece posibil.

Personalizeaza-ti aluatul
Daca gatesti o placinta sau o tarta si vrei ca aluatul sa nu depaseasca marginile, foloseste o furculita pentru a intepa suprafata.
Daca ai nevoie de o suprafata perfect dreapta, coace aluatul intre doua foi de copt.



Alege umpluturi fine
Nu folosi topping-uri in exces sau ingrediente cu mult lichid, deoarece aluatul este fragil.
Ai grija la umpluturile lipicioase sau cele care ar putea da pe dinafara.

Fa-l sa straluceasca
Chiar inainte de a-l baga la cuptor, unge aluatul cu un ou batut, pentru stralucire.
Oul poate fi folosit si pe post de lipici, pentru margini sau impaturiri.

Coace-l acum sau mai tarziu
Aluatul de patiserie e cel mai bun atunci cand este proaspat scos din cuptor, deci daca e posibil, gateste-l in cantitati mici si consuma-l imediat.
Unele retete pot fi "asamblate" si pastrate la frigider cateva ore pana la coacere, sau chiar pastrate 1-2 saptamani.
Daca nu vrei sa lasi coacerea pe ultima suta de metri, pregateste-ti prajitura, las-o la racit apoi pastreaz-o intr-un recipient la temperatura camerei.
Daca simti ca e nevoie, mai pune-o putin la cuptor, inainte de a o servi.

Pastreaza resturile
Daca iti raman bucati de aluat, combina-le si fa palmieri sau saratele cu branza.

Autor:  Andreea Utza