Site coolinaria.ro

Cum alegem ce vrem sa mancam


Cum alegem ce vrem sa mancam Un subiect ce a fost studiat de nutritionisti, psihologi, antropologi si sociologi, dar si de alte ramuri ale stiintelor naturale si sociale, este felul in care ne alegem ceea ce mancam.

Iata principalii factori care ne influenteaza alegerile:

Preferintele in materie de gust
Gustul este determinantul principal atunci cand ne alegem alimentele.
Diferentele se manifesta la nivel genetic, iar abilitatea de a percepe gustul amar duce la preferintele in materie de legume, dulciuri sau alimente ce contin grasimi.

Influenta mediului
Multi factori din mediu influenteaza alegerea alimentelor, chiar daca nu ne dam seama intodeauna de acestia.
Cateva exemple sunt dimensiunea portiei, tacamurile folosite, varietatea si ambianta (temperatura, lumina, muzica si eventuale distrageri).

Influenta sociala
1. Atunci cand mancam in grupuri, avem tendinta sa consumam mai mult decat in mod normal.
In functie de numarul de persoane, creste si cantitatea de mancare pe care o ingeram.
Astfel, intr-un grup mic, fiecare membru va consuma mai putina mancare decat ar consuma intr-un grup mare.

2. Atunci cand mancam in prezenta altei persoane, imitam comportamentul acesteia.
Adica, daca luam masa impreuna cu cineva care mananca putin, ne vom micsora si noi portia, iar daca acel cineva este mai mancacios, si noi vom consuma mai mult decat de obicei.

3. Atunci cand mancam de fata cu cineva care pare sa ne evalueze, mancam mai putin decat am face-o acasa.
Acest lucru se intampla deoarece incercam sa controlam impresia pe care o lasam celuilalt.
De asemenea, greutatea companionului ne influenteaza volumul de mancare.
Indivizii obezi mananca mai mult in prezenta altor obezi, pe cand alaturi de cineva cu greutate normala consuma mai putin.

Diferentele apar si in functie de sex, varsta si statutul socio-economic.
  • Femeile sunt mai preocupate de sanatate si greutate decat barbatii, de aceea sunt mai selective in privinta alimentelor.
  • Adolescentii nu selecteaza mancarea la fel ca un adult, care poate avea grija la diferitele substante pe care le ingereaza.
  • Venitul si nivelul educatiei influenteaza alegerile culinare din punct de vedere al resurselor necesare pentru alimentele de calitate.


  • Autor:  Andreea Utza