Site coolinaria.ro

Sfaturi alimentare pentru toata lumea


Sfaturi alimentare pentru toata lumea Exista o sumedenie de propuneri de diete spectaculoase si metode inteligente de compensare a dezechilibrelor la nivel alimentar insa cu totii uitam ca pana la a se ajunge aici va fi nevoie in primul rand sa se opteze din start pentru un stil de alimentatie sanatos prin care sa se previna orice complicatie ulterioara.

Ce inseamna deci stil de alimentatie sanatos si care ar fi caile prin care ni-l putem insusi cu totii. Este vorba, bineinteles, de niste reguli de nutritie pe care, daca le urmam intocmai, nu ne vom putea plange nici de kilogramele in plus, nici de pofte de nestavilit sau carente mari de vitamine si minerale. Iata si cam ce trebuie facut pentru a se putea atinge un echilibru bun in plan alimentar de catre aproape oricare dintre noi:

1. Este bine sa servim cele trei mese ale zilei dupa un orar fix, iar daca vom completa aceste mese si cu dejunuri suplimentare din fructe, sandviciuri preparate acasa si suficienta apa putem spune ca am facut deja primul pas catre o viata mai sanatoasa. In realitate se poate discuta despre cele 5 mese ale zilei, daca luam in considerare si pe cele suplimentare menite sa refaca rezerva de energie care sa ne duca cu bine pana la sfarsitul programului de munca sau cel educativ.

2. Proportia de aur pe care e bine sa o respectam mereu cand vine vorba de substantele necesare pentru aportul zilnic de calorii si dozarea lor este urmatoarea: un sfert sa fie reprezentat de grasimi sanatoase, un sfert de proteine si restul de carbohidrati. Pentru orice persoana de rand aceasta este proportia recomandata, iar daca faceti sport de performanta sau depuneti o activitate profesionala istovitoare sigur ca lucrurile vor sta oarecum diferit. Nu va feriti deci de carbohidrati, dar cautati-i mai ales pe cei listati drept carbohidrati sanatosi.

3. Rationalizati-va portiile de mancare in functie de activitatea pe care o aveti de desfasurat in urmatoarele 4 ore de dupa masa. Daca va fi vorba de o munca de birou mancati portii mai mici si supliniti mai tarziu cu un alt dejun servit in pauza de masa. Daca insa veti avea de indeplinit niste sarcini mai grele atunci puteti creste portia in consecinta. Obiectivul vizat este necesarul de energie si felul in care aceasta va fi consumata, mai mult sau mai putin eficient.

4. De fiecare data cand sesizati ca ati castigat ceva mai mult in greutate nu amanati luarea unor masuri preventive si orientati-va usor dieta zilnica catre una cu mai putine calorii. Mariti deci aportul de zarzavaturi si legume si reduceti carnea, grasimile fie ele si vegetale, si zaharul. Continuati astfel pana ce eliminati surplusul de grasimi apoi reveniti la dieta dvs. obisnuita.

5. Deoarece nu veti reusi mai niciodata sa va oferiti toata gama de vitamine si minerale pe care o cere organismul in fiecare zi nu uitati sa luati si cate un supliment vitaminos zilnic. Mai ales in perioadele de post sau atunci cand doriti sa slabiti aceste suplimente sunt esentiale deci nu le uitati cu nici un chip.

6. Apa proaspata, pe cat posibil bine filtrata, este si aceasta esentiala pentru mentinerea starii noastre generale de sanatate. Beti deci macar 8 pahare de apa pe zi pentru a ajuta organismul sa elimine usor toxinele inclusiv grasimile nesanatoase de tot felul.

7. Consumul de alcool, tutun si alte stimulente similare trebuie limitat la minimum, iar excesele pot fi prevenite prin autocontrol si seriozitate.

Autor:  Lucia Mihailescu