Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit fasole verde (pastai)


Sfaturi pentru gatit fasole verde (pastai) Cand nu stii ce sa mai gatesti ori nu ai chef, scoate niste fasole verde din congelator si pune-o in tigaie.
Pregatesti o masa pe cinste daca o servesti cu mujdei si mamaliguta fierbinte.

Pastaile verzi au mai multe beneficii pentru sanatate.
Printre altele, sunt o sursa de: vitamine (A, C, K), potasiu, mangan, betacaroten, folati.

Selectie si depozitare
- cumpara / pastai tari, care sunt proaspete, iar nu vestede;
- nu lua pastai cu pete, mucegai ori care sunt altfel decat verzi;
- se tin in frigider, intr-o punga de plastic. Trebuie gatite cam in 5 zile.

Sfaturi de la gospodine
- sunt indicate pentru retetele cu prajire rapida;
- se fierb foarte usor si in cat mai putina apa posibila;
- cu cat sunt mai putine pastai in tigaie, cu atat se gatesc mai repede;
- sunt foarte bune cand le servesti cu unt topit, usturoi, cimbru, zeama de lamaie si seminte de pin;
- inainte sa le gatesti, rupe-le coditele;
- pastaile se gatesc la aburi cam in 18-22 de minute;
- daca vrei sa le bagi in congelator, opareste-le.

Pastai la cuptor
Pune pastaile cu 2 linguri de apa intr-un vas termorezistent si baga-l in cuptorul cu microunde, acoperit cu folie, pentru 8-10 minute. Dupa ce au fiert, amesteca-le cu supa-crema de ciuperci, presara peste ele firimituri de paine si ceapa frantuzeasca sotata si baga-le in cuptorul normal. Dupa 25-30 de minute, cand crusta e aurie, pot fi scoase si servite.

Pastai oparite
Pune o tigaie inalta cu apa la fiert. Cand da in clocot, adauga o lingura de sare si pastaile. Gateste-le 3-4 minute, apoi scurge-le si pune-le imediat in apa rece ca gheata. Dupa 3 minute trebuie scurse inca o data.

Pastai sotate
Incinge ulei de masline la temperatura medie spre inalta. Cand e suficient de fierbinte, pune pastaile si amesteca ocazional. Dupa 3-4 minute potriveste de piper si sare, amesteca inca o data, apoi ia tigaia de pe foc.

Salata de pastai verzi
Fierbe pastaile, apoi raceste-le si injumatateste-le. Pune-le intr-un bol si amesteca-le cu branza feta, ceapa si rosii. Separat pregateste un dressing din: piper, sare, otet si ulei. Toarna-l peste pastai, amesteca si serveste.

Autor:  Alina Tibichi