Site coolinaria.ro

Nu mai irosi mancarea!


Nu mai irosi mancarea! Se pare ca, anual, aruncam tone de mancare.
Ajung la gunoi atat alimentele cumparate, dar uitate pe vreun raft, cat si mancarurile care au tot stat prin frigider. Asta este risipa 100%!

Ca sa schimbam putin lucrurile, ar trebui sa punem in aplicare urmatoarele sfaturi:

1. Pregateste-ti de acasa o lista.
Astfel iti planuiesti ce anume vrei sa gatesti si respecti lista. Orice abatere inseamna bani cheltuiti in plus.

2. Cumpara doar ce iti trebuie atunci cand mergi la supermarket.
Si ce daca ai gasit legume mai ieftine ori vreo oferta la alte produse? Daca nu iti trebuie ori nu ai timp sa le gatesti, nu le cumpara. Cel mai probabil, vor expira.

3. Mergi la cumparaturi mai des.
Din moment ce ai ales sa-ti cumperi ingrediente doar pentru cateva mese, e normal sa mergi mai des la magazin.

4. Ai grija la oferte!
Atunci cand sunt multe fructe / legume ori produse lactate / carne laolalta si la un pret redus, inseamna ca termenul lor de valabilitate se apropie de final. Daca nu le gatesti chiar atunci, ci la vreo cateva zile dupa aceea, mai bine evita-le.
5. Citeste cu atentie etichetele.

6. Ca sa faci economie si de bani, si de timp, cumpara legume si fructe si pune-le in congelator. Astfel, in loc sa te duci dupa-amiaza la cumparaturi, le scoti dimineata la dezghetat, iar seara doar le gatesti.

7. Cumpara lapte organic in loc de lapte obisnuit.
Are un termen de valabilitate mai mare.

8. Profita de tehnologie.
Daca ai mai mult decat un telefon, sa stii ca exista aplicatii speciale, care iti reamintesc ce sa cumperi, cand expira ouale sau laptele etc. Sunt si ele o varianta.

9. Organizeaza-ti frigiderul ori de cate ori e necesar.
Unele alimente nu trebuie puse in usa frigiderului, iar altele nu in cutia de fructe si legume. Este foarte important sa stii cum sa previi alterarea alimentelor din frigider.

10. Tine evidenta a ceea ce ai in frigider si noteaza-ti intr-un carnet ce trebuie sa cumperi. Decat sa cumperi branza si sa ai si in frigider, dar sa fi uitat de ea, mai bine tii o evidenta drastica.



11. Pentru ca bananele sa reziste si mai mult timp, inveleste-le coditele in folie de aluminiu.
12. Nu pune laolalta fructele si legumele. Unele se strica mai repede si le afecteaza si pe celelalte.
13. Aduna ingredientele care ti-au mai ramas si pregateste, spre exemplu, o frittata.

14. Foloseste ce ti-a ramas prin frigider / congelator ca sa prepari supa.
15. Pune la murat cam tot ce iti pica in mana - pepene rosu, pepene galben, castraveti, rosii etc.
16. Gateste tot ce ai cumparat. Spre exemplu, daca ai luat patrunjel cu radacina, pune frunzele intr-o tocanita, iar radacina da-o pe razatoare si presoar-o in ciorba.

17. Transforma bucatelele de paine ramase in crutoane sau bruschete.
18. Painea va fi buna de mancat o perioada mai mare daca pui in punga o tulpina de telina.
19. Restul de vin de la cina anterioara ar trebui pus intr-o cutie de gheata si bagat in congelator. Astfel nici sticla nu mai ocupa spatiu, nici vinul nu-si mai pierde din aroma. Iti recomandam niste cutii pentru gheata cu capac.

20. Tine arpagicul intr-un borcan cu apa, in frigider.
21. Agata ceapa uscata intr-un loc uscat, racoros si care permite aerului sa circule. Se va strica mult mai greu decat ai crede.
22. Branza trebuie invelita in hartie pergament sau poti folosi, spre exemplu, o cutie pentru branzeturi.
23. Ierburile aromatice se pun in congelator, in ulei de masline sau unt topit.

Autor:  Alina Tibichi