Site coolinaria.ro

Dieta calugareasca


Dieta calugareasca Atat calugarii ortodocsi cat si cei catolici sau budisti invata sa posteasca de timpuriu, obisnuindu-si organismul cu perioade mari de restrictii alimentare fara ca prin asta sa sufere in vreun fel din punct de vedere al sanatatii ci chiar dimpotriva reusind sa se asigure si in acest mod ca vor avea un trai indelungat si echilibrat. E drept ca succesul lor se datoreaza in buna masura si imbinarii armonioase dintre alimentatie, meditatie si viata activa, lucru mai putin posibil in viata laicilor care sunt mereu amenintati de spectrul stresului fizic si mental. Se poate totusi adopta o dieta similara cu cea tinuta la manastire daca se au in vedere cateva elemente-cheie pe care sa le putem apoi introduce in propria noastra dieta. Va fi vorba deci in primul rand de respectarea programului fix de masa, acelasi pe parcursul intregii luni. In al doilea rand dieta calugareasca nu e nicidecum anosta ci presupune alternanta produselor consumate de-a lungul unei saptamani astfel incat organismul sa poata primi tot necesarul de vitamine si minerale. Si, nu in ultimul rand, portiile consumate de catre cei care isi dedica viata slujirii lui dumnezeu sunt rationalizate astfel incat ei sa nu se ridice niciodata satui de la masa.

Apa, fructele si zarzavaturile vor trebui deci sa fie prezente in mod echilibrat intr-o astfel de dieta, austera doar in aparenta. Secretul dietei calugaresti nu sta neaparat in tipul de alimente consumate peste zi cat in modul in care se consuma aceste alimente. Calugarul va medita linistit la vremelnicia celor trecatoare atunci cand mananca, concentrandu-se insa asupra actului servirii mesei in sine din respect pentru cele puse dinainte si eforturile facute de cei care il servesc. Masa se va desfasura astfel in liniste, pe indelete si cu imbucaturi mici, atent mestecate. Ceea ce ar putea parea deci o portie insuficienta de hrana la prima vedere iata ca se prezinta putin diferit daca stii sa te bucuri onest si cumpatat de tot ceea ce ti se ofera.

Activitatea de peste zi a calugarilor va reusi sa contribuie la arderea energiei rezultata din alimentele consumate in asa fel incat ei sa nu castige cu nimic in greutate. Dieta calugareasca va fi deci si o buna alternativa la alte cure de slabit, dar conditia minimala pentru a se reusi este impletirea fericita a programului fix al meselor zilnice cu putina meditatie (rugaciune, contemplare, spirit artistic si, de ce nu, spirit tehnic care sa ocupe mintea pentru a fi combatuta senzatia de foame) si, bineinteles, ceva activitate fizica peste zi pentru ca altfel se prea poate sa nu se intample asa cum se intentioneaza initial.

Siguranta pe care ti-o pot oferi rutina si succesele activitatii de peste zi este esentiala pentru buna functionare atat a sistemului imunitar cat si a celui nervos. Daca avem deci de ce sa ne agatam atunci cand instinctele sau inertia ne imping catre excese vom reusi sa depasim usor aceste pericole. In loc sa servesti inca o portie de mancare poti sa meditezi de exemplu la un aspect interesant al indumnezeirii sau sa analizezi pe indelete o lucrare artistica ocupandu-ti astfel timpul liber, alungand plictisul si, implicit, evitand surplusul de calorii. O cana de ceai bun si, mai rar, chiar si o cescuta de cafea vor fi suficiente pentru a stimula gandirea in acest sens, nemaifiind nevoie sa ne lasam ispititi de imaginea unui gratar copios de purcel sau o ciorba grasa si aromata de pasare.

Poate nu suna destul de pragmatic, dar realitatea este ca o astfel de mentalitate poate face minuni atunci cand se doreste atingerea unei greutati corporale optime fara restrictii alimentare severe sau exercitii fizice istovitoare. Inventivitatea in plan spiritual, meditatia si exercitiul mental sunt ieftine si pot deveni parte din modul nostru de a fi daca ne lasam condusi de pasiunea pentru adevar si frumos. Tehnici de meditatie sau rugaciune pot fi deprinse relativ usor fie prin consultarea unui om al bisericii fie chiar prin consultarea Internetului cu o oferta satisfacatoare din acest punct de vedere. Daca insa biserica si valorile sale nu sunt suficiente sau nici macar acceptabile puteti oricand recurge la valorile artistice suficient de diverse incat sa poata raspunde chiar si celui mai exigent cunoscator. In arta este intotdeauna loc de un punct de vedere diferit si aici puteti interveni dumneavoastra de fiecare data cand stomacul incearca sa o ia inaintea mintii.

Autor:  Lucia Mihailescu