Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu L-M


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu L-M Laos: Tum Mak Hoong
Aceasta mancare este o salata picanta de papaya verde, facuta din papaya necoapte si tocat.
Tum Mak Hoong combina cele cinci gusturi principale ale bucatariei locale: lime acre, ardei iute, sos sarat din peste si dulceata din zaharul de palmier.

Liban: Kibbeh, tabbouleh
Kibbeh este o mancare facuta din bulgur, ceapa tocata si carne de vita, miel, capra sau camila. Cea mai cunoscuta forma este cea de crocheta prajita, umpluta cu carne. Kibbeh mai pot fi sub forma de bile sau chiftele coapte, fierte in supa.
Tabbouleh este un fel de mancare vegetarian, din rosii, patrunjel tocat marunt, ceapa, menta, ulei de masline, suc de lamaie si sare.

Lituania: Cepelinai
Cepelinai sunt galuste facute din cartofi si umplute cu carne tocata, branza de vaci sau ciuperci. De obicei, sunt servite cu sos de smantana si bacon.

Luxembourg: Judd mat Gaardebounen
Acest fel de mancare contine carne de porc, praz, morcovi, telina si cuisoare. Se serveste cu cartofi fierti.



Macedonia: Tavce Gravce
In general se folosesc ingredientele urmatoare: fasole, ceapa, ulei, ardei rosu uscat, piper rosu si negru, insa fiecare bucatarie are propria metoda de preparare.

Madagascar: Romazava
Baza de orez este servita cu o garnitura vegetariana sau de origine animala, impreuna cu un sos aromat cu ghimbir, ceapa, usturoi, rosii, vanilie sau praf de curry.

Malaezia: Nasi lemak, Satay, Roti Canai
Nasi lemak inseamna orez bogat, sau cremos, deoarece aceste este inmuiat in nuca de cocos. Se serveste cu diferite garnituri, inclusiv felii proaspete de castravete, hamsii prajite, arahide prajite, oua fierte tari si sos picant.
Satay contine carne condimentata (pui, capra, oaie, vita, porc, peste) sau tofu, la gratar sau pe foc de lemne, servita cu diverse condimente picante.
Roti inseamna paine, iar Canai este o mancare din mazare fiarta intr-un sos picant, servita in special cu acest tip de paine.

Malta: Pastizz
Pastizz este un produs de patiserie umplut, de obicei, cu ricotta sau mazare.



Mexic: Chiles en nogada, Taco
Chiles en nogada este compus din ardei iute umplut cu picadillo (un amestec din carne tocata, plante aromatice, fructe si condimente), acoperit cu un sos de smantana pe baza de nuci si seminte de rodie.
Un taco este compus dintr-o tortilla de porumb cu o umplutura, care poate fi carne de vita, porc, pui, fructe de mare, legume si branza. Este adesea insotita de garnituri precum salsa, avocado sau guacamole, rosii, ceapa sau salata verde.

Mongolia: Buuz
Buuz este o galusca din aluat, consumata cu salata si paine prajita.

Muntenegru: Kacamak
Kacamak este un fel de mamaliga, la care se adauga uneori cartofi sau branza alba.

Maroc: Tagine, Pastilla
Tagine este un fel de mancare denumit dupa forma vasului in care este preparat, un vas din argila naturala. Mancarea contine de obicei carne cu legume sau fructe, condimente, nuci si fructe uscate. Condimentele includ ghimbir, chimen, scortisoara, sofran, boia si chili.
Pastilla este o placinta cu carne, de pui sau de peste. Este un aperitiv ce imbina arome dulci si sarate, precum migdale prajite, scortisoara, zahar sau cimbru.

Autor:  Andreea Utza