Site coolinaria.ro

Mananca sanatos cu mai putina sare


Mananca sanatos cu mai putina sare Sodiul in exces contribuie la cresterea tensiunii, de aceea se recomanda sa avem grija la cantitatea de sare consumata zilnic, mai ales la dieta.

Iata cum poti manca in mod corect, fara a face exces de sare:

1. Consuma alimente proaspete
Majoritatea alimentelor sub forma naturala, precum fructele, legumele, carnurile proaspete, fasolea, ouale, laptele, iaurtul si cerealele sunt sarace in sodiu. Include mai des aceste ingrediente in mancaruri si snacks-uri.

2. Evita mancarurile procesate sau preparate
Alimentele procesate care pot fi mancate imediat sunt mai bogate in sodiu. Mananca-le ocazional si in cantitati mici, mai ales pe cele cu branza, pizza, carnati, bacon, hot dog, conserve de chili, paste sau supe.

3. Gateste acasa mai des
Bucura-te de mancarurile facute in casa, deoarece poti controla cat de multa sare adaugi. Foloseste putina sau chiar deloc.
Chiar daca instructiunile de pe ambalaj spun sa adaugi sare in apa inainte sa o fierbi, aceasta nu e necesara si poate fi omisa.
Atunci cand folosesti conserve de legume ce contin sare, scurge-le si clateste-le bine pentru a reduce aportul de sare.

4. Incearca arome noi
Lasa deoparte sarea si foloseste ierburi, condimente, usturoi, otet, piper sau suc de lamaie. Fa-ti propriul mix, combinand ierburi cu condimente.

5. Citeste etichetele
Ai grija sa citesti intotdeauna lista de ingrediente, ca sa gasesti mancaruri ambalate si conserve cu cat mai putin sodiu. Compara cantitatile de sodiu si alege produsele corecte pentru tine.

6. Foloseste cu masura condimentele
Alimentele precum sosul de soia, ketchupul, muraturile, maslinele si dressing-urile sunt bogate in sodiu, de aceea e bine sa cauti variantele lor mai sarace. Foloseste doar o cantitate mica, nu intreg continutul.

7. Lasa-le timp papilelor gustative sa se obisnuiasca
Ai nevoie de timp ca sa te adaptezi oricarei schimbari, deci nu te astepta sa poti sa reduci sarea dintr-odata.
Mancarurile sarace in sodiu pot avea un gust diferit la inceput, dar in timp e posibil sa inceapa sa-ti placa chiar mai mult decat cele pline de sare.

Autor:  Andreea Utza