Site coolinaria.ro

Colesterol, un cuvant la moda?


Colesterol, un cuvant la moda? Un termen la ordinea zilei in materie de sanatate in general si de nutritie in special este colesterolul. ?tim ca nu este bine daca avem prea mult dar ca uneori e bine daca il avem, dar numai cu conditia sa fie vorba despre colesterolul bun. Destul de complicat la prima vedere, dar lucrurile se simplifica atunci cand cunoastem cateva date de baza despre ce este si ce face de fapt colesterolul.

Vorbim despre o componenta esentiala in desfasurarea metabolismului. Colesterolul este folosit de organism ca materie prima in productia de acizi, hormoni si vitamina D. El se localizeaza de obicei in memebranele celulare si, atunci cand este in exces, poate crea adevarate depuneri, care impiedica buna circulatie a sangelui (acumularile de colesterol pot duce la infundarea sau ruperea arterelor) conducand chiar la consecinte fatale de tipul:  infarctului cardiac, atacului cerebral si tulburarilor de circulatie a sangelui in picioare.

Excesul de colesterol insotit de fumat, hipertensiune sau diabet creste riscul aparitiei unor complicatii in functionarea circulatiei sanguine.

Se stie ca, de cele mai multe ori, cantitatea de colesterol din organism (200mg/dl fiind cantitatea optima) se controleaza prin alimentatie. Dar exista si situatii in care un nivel crescut de colesterol este transmis ereditar.

Cat priveste colesterolul bun si cel rau, trebuie sa stim ca avem in sange doua componente ale colesterolului: LDL, colesterolul rau, care se depune in artere si duce la aparitia arteriosclerozei, care este considerat periculos daca atinge un nivel de 190mg/dl si HDL, colesterolul bun, care combate depunerea de calcar pe peretii vaselor de sange, care nu trebuie sa scada sub 40mg/dl. Specialistii afirma ca 20-40% care au colesterol rau in exces sunt predispusi ca in 10 ani sa sufere de afectiuni grave ale vaselor de sange daca nivelul colesterolului nu scade la o patrime.

Exista tratament medicamentos pentru bolile generate de cresterea colesterolului dar, cel mai bine este sa se actioneze in vederea reducerii sale prin: activitati fizice, pastrarea unei greutati normale a corpului, alimentatie rationala renuntand la grasimi si preferand alimentele bogate in fibre (au un efect extraordinar in pastrarea unui nivel optim de colesterol urmatoarele alimente: fulgii de ovaz, prunele, fasolea uscata, vinetele, sparanghelul, boabele de mustar, sucul de portocale, pestele, uleiul de peste, ceapa rosie, semintele de in) si moderand consumul de alcool.

Autor:  Raluca Alupoaie