Site coolinaria.ro

Cele mai mari greseli in coacerea prajiturilor


Cele mai mari greseli in coacerea prajiturilor Sa faci prajituri nu e neaparat complicat, insa exista cateva lucruri care impiedica dulciurile sa-si atinga potentialul maxim.

Asigura-te ca nu faci urmatoarele greseli, pentru niste prajiturele ca la carte:

1. Inlocuirea ingredientelor
Coacerea este o stiinta exacta. Nu poti inlocui ingredientele asa cum vrei: faina integrala in loc de faina alba, iaurt grecesc in loc de crema de branza, zahar alb in loc de brun etc. Daca nu vrei sa respecti reteta exact, mai bine cauti alta care sa te satisfaca.

2. Folosirea ingredientelor vechi
Ingredientele pentru copt dureaza destul de mult, insa nu pentru totdeauna. Condimentele isi pierd din savoare dupa un an, deci daca folosesti acelasi borcan de scortisoara, ghimbir sau nucsoara de cativa ani, e timpul sa-l schimbi. Aceeasi regula se aplica si pentru praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Ca sa testezi praful de copt, adauga o jumatate de lingura intr-o cana plina pe jumatate cu apa. Daca face bule, este buna. Ca sa testezi bicarbonatul, fa acelasi lucru, insa adauga o jumatate de lingura de otet alb in apa.

3. Aluatul neracit
Atunci cand tai forme în aluat, racirea acestuia este un pas foarte important, pentru a nu deveni greu de lucrat cu el. Daca aluatul tau devine dificil, pune-l la frigider pentru 15-30 de minute si incearca din nou.

4. Folosirea mainilor
Mainile tale sunt cele mai bune instrumente in bucatarie, pana la proba contrarie. Desigur ca poti sa-ti folosesti degetele pentru prajituri, dar o lingura rotunda, pudrata cu faina e mult mai buna. In loc sa-ti folosesti mainile ca sa apesi aluatul in tava, acopera-l cu o folie, apoi apasa cu o alta tava sau cu o cana mai mare, pentru o suprafata neteda. Scoate apoi folia.



5. Tavi incinse
Atunci cand facem multe prajituri, va trebui sa folosim aceleasi tavi de mai multe ori. Lasa-le sa le raceasca intre rundele de coacere. Pune-le in apa rece sau la frigider, pana sunt reci. Sterge-le inainte de reutilizare.

6. Mai multe tavi deodata
Nu e tocmai recomandat sa pui doua tavi deodata in cuptor, dar poate economisi timp. Asigura-te sa le schimbi intre ele, la jumatatea timpului necesar. In functie de cuptorul tau, e posibil sa trebuiasca sa le schimbi chiar de doua ori. Verifica-le si iti vei da seama ca nu se coc in acelasi ritm.

7. Glazura nu are consistenta dorita
Daca iti faci singura glazura pentru ornat, trebuie sa te asiguri ca are consistenta perfecta pentru ceea ce incerci sa obtii. Pentru detalii minutioase, asigura-te ca glazura e mai groasa. Pentru umpluturi, adauga putina apa calda, pentru a o putea intinde mult mai usor.

Autor:  Andreea Utza