Site coolinaria.ro

Cele mai bune alimente pentru energie


Cele mai bune alimente pentru energie Renunta la bauturile energizante si opteaza pentru variante naturale, mult mai sanatoase.

Nucile
Nucile sunt unele dintre alimentele care contin melatonina, un hormon pe care corpul nostru il produce in mod natural seara, dupa ce apune soarele. Melatonina iti regleaza ceasul biologic si-ti da senzatia de somn. Iar atunci cand dormi bine, ai mult mai multa energie a doua zi.
Odata cu varsta, corpul produce din ce in ce mai putina melatonina. Daca nu esti pregatit sa iei suplimente alimentare, nucile sunt o alegere buna pentru un snack inainte de culcare.
Pentru o doza dubla, amesteca un pumn de nuci cu cateva cirese uscate, bogate si ele in melatonina. Nucile pot fi, de asemenea, un topping excelent pentru o salata sau smoothie.

Cafeaua
Daca nu-ti poti duce ziua la bun sfarsit fara o ceasca de cafea dimineata, nu te alarma. Studiile arata ca aceasta ajuta la reducerea riscului de depresie, contribuind la energia de zi cu zi.
Daca te tenteaza o cafea cu multa frisca, prepara-ti una acasa si economiseste bani si calorii (pentru ca faci frisca sanatoasa, nu?).

Ceaiul verde
Nu esti un fan al cafelei? Incearca ceaiul verde. Este bogat in aminoacizi care te fac sa te simti mai alert si revigorat.
Ceaiul verde te va proteja si de bolile care te sleiesc de energie, precum raceala si gripa.

Cereale integrale si lapte degresat
Cerealele integrale si laptele degresat sunt o cale ideala de a-ti incepe ziua sau pentru a te energiza dupa exercitii intense. Nu numai ca iti vor oferi un mix energizant de proteine, fibre si carbohidrati, dar este foarte rapid de preparat.
Pentru mai multe beneficii, alege cereale cu fier, un element mineral de care avem nevoie pentru hemoglobina, care transporta oxigenul prin corp.
Nu uita sa adaugi si cateva capsuni feliate! Contin vitamina C, care te va ajuta sa absorbi mai bine fierul din cereale.



Orezul brun
Orezul brun nu este doar plin de carbohidrati buni pentru organism, ci este si o sursa excelenta de magneziu. Un nivel scazut de magneziu poate dauna energiei tale.
Daca obisnuiesti sa mergi la sala, este si mai important, deoarece o dieta saraca in magneziu ingreuneaza munca fizica. Doar o cana de orez brun pregatit contine mai mult decat un sfert din doza zilnica de magneziu de care ai nevoie.

Lintea
Un combo perfect de proteine ce se digera greu, carbohidrati complecsi si fibre, aceste legume micute sunt mancarea ideala pentru energie. Doar jumatate de cana de linte pregatita contine mai mult de un sfert din doza zilnica de fibre. Mai mult decat atat, contine 115 calorii si aproape zero grasimi.
Deoarece nu trebuie lasate la inmuiat, le poti pregati foarte repede. Foloseste-le pentru a adauga proteine in salate, supe si burgeri vegetali.

Pepenii
Pepenii rosii si galbeni nu sunt doar plini de vitamine si minerale. Cu 90% apa, ei tin departe oboseala, tinandu-te hidratat pe parcusul intregii zile.
Cand e sezonul lor, pregateste-ti zilnic o cana de pepene feliat pentru serviciu, pentru un snack hidratant, sau adauga-l in salate pentru pranz.

Autor:  Andreea Utza