Site coolinaria.ro

9 greseli comune in bucatarie


9 greseli comune in bucatarie Daca stii ce gresesti in bucatarie, automat iti poti imbunatati atat tehnica, cat si preparatul final.

Iata cele mai frecvente greseli:

1. Nu gusti mancarea in timp ce o pregatesti
Rezultatul: Aroma sau textura unui preparat excelent nu sunt echilibrate sau arata ciudat. Pentru majoritatea bucatarilor, gustatul este deja un reflex. Retetele nu mentioneaza intotdeauna de cat de multe condimente au nevoie, timpul de gatit poate fi estimat, iar rezultatul difera in functie de ingrediente, cuptor si alti factori. Gusta intotdeauna mancarea de mai multe ori, inainte sa te asiguri ca este gata.

2. Nu citesti toata reteta inainte de a te apuca
Rezultatul: Aromele sunt slabe, uiti etape si ingrediente. Chiar si cele mai bine scrise retete pot avea informatii esentiale scrise abia spre sfarsit.

3. Incalzesti prea mult ciocolata
Rezultatul: In loc sa obtii o ciocolata cremoasa, aceasta se separa si nu are consistenta potrivita. Cea mai buna metoda sa topesti ciocolata este sa o iei de pe foc inainte sa fie topita complet si sa o amesteci apoi pana devine cremoasa. Daca folosesti cuptorul cu microunde, opreste la fiecare 20-30 de secunde, ca sa amesteci si sa verifici consistenta.

4. Faci inlocuiri gresite pentru prajituri
Rezultatul: Distrugi chimia preparatului. Inlocuirile sunt o tentatie obisnuita atunci cand esti preocupat de gatitul sanatos. Atunci cand faci mancare, este datoria ta sa folosesti variante cu mai putina grasime, insa prajiturile sunt in egala masura stiinta si arta.

5. Nu folosesti bine albusurile
Rezultatul: Albusurile nu se bat cum trebuie. Daca sunt batute prea mult sau prea putin, pot strica prajiturile. Albusurile batute corect sunt voluminoase, cremoase si stralucitoare, dar au nevoie de grija. In primul rand, separa-le bine de galbenusuri, deoarece o picatura poate distruge totul. Lasa-le sa stea putin la temperatura camerei, deoarece se vor bate mai bine. Albusurile trebuie sa ramana pe fundul vasului atunci cand il intorci in jos.

6. Nu masori exact ingredientele
Rezultatul: Prajituri uscate, tari, negrese gumoase si alte greseli de textura. De cele mai multe ori, daca pui mai putin ulei sau unt decat e nevoie, greseala este de masurare. Foloseste un pahar gradat pentru a te asigura ca folosesti cantitatile exacte.

7. Nu lasi tigaia sa se incinga inainte sa pui mancarea
Rezultatul: Alimente lipite si... "palide". Atunci cand esti grabit, tinzi sa nu lasi tigaia sa se incinga destul inainte de a pune uleiul si legumele pentru sotat. O tigaie incinsa este esentiala pentru reusita. Atunci cand crezi ca tigaia ta este gata, opreste-te si mai las-o cateva minute.

8. Piureul de cartofi este lipicios
Piureul lipicios este de obicei o cauza pierduta, din cauza cartofilor gatiti prea mult sau care nu au fost scursi destul. Cartofii fierti dezvolta celule umflate de amidon. Cu cat se rup mai mult in timpul pasarii, cu atat mai mult amidon este eliberat. Daca folosesti un mixer, cu siguranta o sa ramai cu un piure fara gust.

9. Legumele tale devin maronii
Atunci cand legumele devin khaki din verde, trebuie sa stii ca este din cauza ca le-ai gatit prea mult sau ai folosit un dressing acid. Legumele verzi, precum fasolea, broccoli sau sparanghelul, isi pierd culoarea dupa 6-7 minute de gatire. Daca stii ca le vei manca imediat, scoate-le, scurge-le bine si serveste-le. Daca le vei pune in alte mancaruri, lasa-le doar 2 minute in apa clocotita, apoi scoate-le si pune-le in apa cu gheata. Le poti reincalzi usor in putin ulei de masline.

Autor:  Andreea Utza