Site coolinaria.ro

Ardeiul iute - sursa de sanatate


Ardeiul iute - sursa de sanatate Ardeiul iute este un condiment preferat de multe persoane, consumat cel mai adesea cu o portie de ciorba.

Stiai, insa, ca e bun nu doar pentru mancare, ci si ca medicament natural?

Iata cate beneficii are pentru sanatate:

1. Diminueaza migrenele.
In momentul in care ardeiul iute ajunge in stomac, creierul incepe sa elibereze endorfine, considerate drept "medicament" natural pentru combaterea durerilor. Amesteca 1-3 lingurite de ardei iute cu un pahar de apa si inghite mixul.

2. Imbunatateste circulatia sangelui.
Ardeiul iute este folosit in medicina ayurvedica pentru a stimula circulatia sangelui. Asadar, daca ai consumat acest condiment, sa nu te miri de ce rosesti fara motiv imediat dupa masa. Ia cate un sfert de lingurita de ardei iute de trei ori pe zi.

3. Reduce durerile musculare si inflamatiile.
Cum? Aplica putin ardei iute pe locul dureros, iar senzatia neplacuta se va diminua considerabil. Daca freci usor zona afectata cu ardei iute, va rezulta o iritatie usoara a tesutului, iar acest lucru iti distrage atentia de la durerea puternica. Apoi, capsaicina din condiment actioneaza asupra nervilor senzoriali, astfel ca impulsurile care transporta informatia despre durere nu mai ajung la creier.
Ca sa scapi de durerile musculare, amesteca o lingura de ardei iute cu 2 linguri de seminte de mustare zdrobite, 2 lingurite radacina rasa de ghimbir si 250 ml de ulei de floarea-soarelui. Cu acest mix maseaza zona-problema.

4. Stimuleaza metabolismul.
Pe masura ce capsaicina creste temperatura corpului, este necesara mai multa energie, iar pentru ca organismul sa o obtina, stimuleaza metabolismul si ajuta si la arderea grasimilor.

5. Ajuta la digestie.
Cum? Stimuleaza producerea enzimelor necesare pentru metabolizarea alimentelor. Amesteca un sfert de lingurita de ardei cu zeama de la jumatate de lamaie si apa calda purificata sau distilata. Ca sa fie mai usor de baut, adauga o lingurita de miere de albine.

6. Impiedica dezvoltarea ulcerului gastric si trateaza durerea cauzata de acesta.
Spre deosebire de alte condimente picante, nerecomandate in caz de ulcer, capsaicina din ardeiul iute are capacitatea de a distruge bacteriile daunatoare din sistemul digestiv si de a reduce inflamatiile. Potrivit unui studiu din 2006, incetineste producerea acidului gastric si are proprietati antibacteriene, asadar este eficient impotriva Helicobacter pylori, bacteria "vinovata" de producerea ulcerului.



7. Imbunatateste functionarea sistemului cardiac.
Potrivit unui studiu mai recent, se pare ca scade hipertensiunea si exista o legatura directa intre capsaicina si incidenta mai mica a atacurilor cerebrale si cardiovasculare.

8. Trateaza psoriazisul.
Cremele cu capsaicina reduc senzatia de mancarime si leziunile pielii la persoanele care au psoriazis. Evita zona ochilor si locurile foarte sensibile, iar dupa aplicare, spala-te bine pe maini si, la fel, nu atinge ochii.

9. Reduce mucoasa nazala.
Daca suferi de alergie, ai racit ori sinusurile ti s-au infectat, mananca ardei iute, intrucat reduce simptomele si stimuleaza eliberarea cailor respiratorii.

10. Posibil agent anti-cancerigen.
Cercetatorii americani cred ca e bun pentru impiedicarea aparitiei si dezvoltarii cancerului de prostata.

ATENTIE!
- poate contracara efectele unor medicamente, cum ar fi aspirina si anticoagulantele;
- prea mult ardei consumat irita stomacul;
- capsaicina nu trebuie aplicata sub nici o forma pe ranile deschise;
- femeile care alapteaza nu trebuie sa consume ardei iute.

Autor:  Alina Tibichi