Nu sunt multi pasi de urmat cand vrei sa faci pizza la tigaie.
Trebuie doar sa pregatesti aluatul, apoi sa-l lasi sa creasca (ideal ar fi 24 de ore), dupa care sa-l intinzi cu mainile si sa-l prajesti.
In schimb, trebuie sa tii cont de cateva lucruri, si anume:
- foloseste faina cea mai fina, dar si care are multe proteine si gluten. Astfel, aluatul va fi elastic;
- nu raci aluatul. Umiditatea din frigider schimba textura aluatului. In plus, e mai greu de modelat atunci cand e rece;
- nu folosi sucitor pentru a intinde aluatul. Procedeaza ca locuitorii din Napoli, si anume intinde-l cu mainile;
- prajeste aluatul la temperatura mentionata in reteta. Daca e mai mica, atunci se va praji mai greu si va rezulta o crusta mai tare;
- temperatura ideala pentru prajit pizza este de 190 grade Celsius;
- prajeste aluatul de pizza in ulei de orez, intrucat are un punct de ardere ridicat si o aroma buna. Poti, de asemenea, sa folosesti si ulei de rapita;
- nu exagera cu toppingul. Daca pui prea mult, crusta se va inmuia.
Cand e vorba de topping, unii bucatari...
- inlocuiesc mozzarella afumata cu Burrata, un sortiment de branza italiana care se prepara din mozzarella si smantana grasa;
- la final, dupa ce se prajeste, stropesc pizza cu putin ulei de masline extravirgin si presara putina sare de mare afumata.
Reteta de pizza la tigaie
Ingrediente
1 ardei gras galben, 1 dovlecel feliat fin, 1 ceapa rosie taiata felii, 225 gr faina cu agent de crestere, 2 linguri + 1 lingurita ulei de masline, 5 linguri sos de rosii proaspat, 50 gr branza Cheddar rasa
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
Pune ardeiul gras, ceapa si dovlecelul intr-o tava antiaderenta, stropeste-le cu o lingurita de ulei de masline, potriveste de piper si sare, amesteca si baga-le in cuptor.
Dupa 20 de minute, timp in care se inmoaie si se rumenesc, scoate-le.
Incinge un gratar la temperatura medie.
Amesteca faina cu uleiul ramas si cu 4-5 linguri de apa.
Framanta aluatul, apoi modeleaza-l, pune-l intr-o tigaie antiaderenta si prajeste-l timp de 5 minute, pana cand marginile incep sa se rumeneasca.
Gateste-l pe partea cealalta inca 5 minute.
Transfera apoi aluatul intr-o farfurie, acopera-l cu sosul de rosii, apoi cu legumele calite si cu branza.
Pune pizza pe gratar 3-4 minute.
Ca sa muti pizza mai usor, foloseste o
spatula in forma de mana.
Cand branza s-a topit de tot, ai terminat treaba. Poti servi pizza. Drept garnitura, pregateste o salata simpla.
Autor: Alina Tibichi