Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit supa consomme


Sfaturi pentru gatit supa consomme Supa consomme este foarte concentrata, poate avea diverse arome si este gatita in mai multe feluri.

Pentru 4 portii de supa consomme ai nevoie de: 1 litru de supa (lichidul in care a fiert carne de pui sau vita, 1 morcov, 1 ceapa, 1 tulpina de telina, 2 boabe de piper, 2 rosii curatate de pielita si seminte.
Mai poti adauga: zucchini, ciuperci, patrunjel etc.

Mod de preparare:
1. Pregatirea supei (cea mentionata in lista de ingrediente). Daca ai facut-o deja, trebuie s-o scoti din congelator.
Supa de pui se face din: carcasa de pui, ceapa, telina fara frunze, morcov.
Supa de vita se prepara ca cea de pui, cu diferenta ca aici se pui carne de vita.
Pentru supa de legume iti trebuie: 1 ceapa, 1 tulpina de telina fara frunze, 1 morcov mic, putin praz.
Adauga si alte legume sau condimente si fierbe-o la foc mic, undeva la vreo 80 de grade Celsius.

Bine de stiut
- cu cat fierbi mai mult supa de baza, cu atat va fi mai consistenta;
- supa de baza fiarta la foc mare nu e buna pentru consomme intrucat ingredientele se inmoaie foarte tare;
- amesteca foarte putin in supa ca sa nu sfarami ingredientele.

2. Limpezeste supa consomme.
Cel mai bine e s-o bagi in frigider, intrucat temperatura scazuta aduce grasimea la suprafata si e mult mai usor de indepartat. Alta varianta ar fi s-o lasi sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care s-o strecori fara sa agiti oala prea mult. La final trebuie sa ai o supa foarte limpede.

3. Pune supa intr-o cutie mare sau tava de cuburi de gheata si congeleaz-o. Astfel nu-si va pierde aroma. Cand ai nevoie, doar decongeleaza.

4. Serveste supa consomme.
Mai intai incalzeste supa pregatita anterior, dar fara sa inceapa sa fiarba, apoi potriveste-o de sare si piper. Paseaza, fierbe sau soteaza niste legume maruntite si serveste-le cu supa. Pentru decor foloseste ierburi proaspete sau felii de lamaie.

Sfaturi de la gospodine
- pregateste-ti din timp supa de baza, ca sa nu o faci in graba cand iti trebuie;
- conform unor retete traditionale, ca sa ai o supa cat mai clara, pune in ea albus de ou batut. Pe masura ce supa se incalzeste, albusul atrage particulele din ea si le scoate la suprafata. Astfel e mult mai usor sa le indepartezi. Foloseste 3 albusuri la un litru de supa. Lasa-le la posat cel putin 10 minute;
- un consomme facut ca la carte trebuie sa fie foarte clar, aromat si sa nu aiba absolut deloc grasime;
- de obicei, supa consomme se serveste la inceputul mesei.

Autor:  Alina Tibichi