Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit intr-un cuptor cu probleme


Sfaturi pentru gatit intr-un cuptor cu probleme Nu cred ca exista magazin de electrocasnice care sa-ti permita sa testezi cuptorul aragazului inainte de a-l cumpara.
Sigur trebuie sa o fi auzit pe mama, pe vreo matusa sau colega de serviciu plangandu-se ca aluatul nu se coace uniform in cuptor ori ca blatul prajiturilor se arde...
Odata ce ai achizitionat aragazul, nu prea ai ce sa mai faci, intrucat nimeni nu accepta sa-l returnezi. Ce-ti ramane de facut? Fie sa te obisnuiesti cu el, fie sa iei altul.

Inainte de a alege o varianta, urmeaza pasii de mai jos:

Pas 1: Cumpara un termometru pentru aragaz.
Daca termometrul lui, incorporat, pare sa nu atinga niciodata un anumit prag, cumpara unul separat. Atentie: sa nu fie termometru pentru carne! Imediat ce ai aprins cuptorul, ca sa-l incingi, baga si termometrul in el, dar scoate-l la 1-2 minute dupa ce s-a incins suficient.

Pas 2: Pune in partea de jos a cuptorului o caramida sau o placa de faianta din ceramica.
Aceasta din urma, odata incinsa, disperseaza uniform caldura in cuptor.

Pas 3: Incinge cuptorul de fiecare data cand vrei sa gatesti in el.
Astfel, cand bagi tava cu aluat, mediul este deja cald. Daca se incinge mai greu, nu-i nimic. In acest caz, aprinde-l inainte sa incepi sa amesteci ingredientele pentru briose sau chec, spre exemplu. Uneori, sunt necesare chiar si 10-15 minute.

Pas 4: Ajusteaza timpul de coacere.
Daca mai mereu ai scos tava fie inainte de timp, fie ai tinut-o prea mult in cuptor, foloseste un cronometru si fii atent(a) la timpul de care are nevoie cuptorul tau ca sa coaca diverse preparate. Noteaza-ti timpii intr-un carnetel ca sa stii datile viitoare.

Pas 5: Schimba pozitia gratarului pe care pui tava.
In functie de preparat, ai nevoie de o temperatura mai mare sau mai mica.

Pas 6: Foloseste o tava de gatit din silicon sau sticla termorezistenta.
Aceste materiale se comporta diferit cand e vorba de raspandirea caldurii, spre deosebire de metal, si nici nu favorizeaza lipirea preparatului de fundul tavii.

Pas 7: Baga o singura tava in cuptor.
Da, castigi timp cand pui la copt cate doua tavi de prajiturele, dar se reduce temperatura din interior, iar asta inseamna prelungirea timpului de coacere.



Pas 8: Roteste tava in aragaz.
Cand observi ca preparatul este uscat, prea suculent, prea moale ori prea tare, inseamna ca nu a ajuns caldura la el in mod uniform. De aceea, din cand in cand e bine sa schimbi pozitia tavii in cuptor.

Pas 9: Tine inchisa usa aragazului cat mai mult timp posibil atunci cand ai bagat tava de copt.
Altfel, blatul pufos ori sufleul pierd mult volum din cauza temperaturii scazute.

Sfaturi de la gospodine
- daca ai cumparat aragazul recent, iar magazinul nu ti-l primeste, cheama pe cineva de la un service de produse electrocasnice. Poate problema e la termostat sau la sistemul de aprindere;
- dupa fiecare utilizare a cuptorului, curata-l foarte bine;
- alege sa gatesti preparate mai putin sensibile la variatia temperaturii;
- fii atent(a) la cuptor. S-ar putea sa-ti coaca preparatele pe o singura parte;
- cand gatesti in vase de sticla termorezistenta, redu temperatura cu aproximativ 9 grade Celsius.

Atentie!
- cand simti miros de gaz, opreste imediat focul si deschide ferestrele larg, ca sa se aeriseasca. Nu mai folosi aragazul decat dupa ce este verificat de o persoana autorizata;
- termometrul de cuptor indica valoarea din interior, dar nu si pe cea a preparatelor.

Autor:  Alina Tibichi