Site coolinaria.ro

4 tehnici de baza in bucatarie


4 tehnici de baza in bucatarie Sa inveti sa gatesti este o idee infricosatoare pentru multi oameni, insa, daca o iei de la zero si faci pasi marunti, vei fi uimit de rezultate.

Iata 4 tehnici pe care oricine ar trebui sa le cunoasca:

1. Cum gatesti paste al dente
Sa gatesti paste al dente inseamna ca pastele sunt inca ferme cand le musti. Pastele gatite bine aduc si beneficii nutritionale, avand un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca organismul le va digera mai greu decat pe o alta mancare plina de carbohidrati.
Fiecare tip de paste are un timp diferit de gatire, deci e important sa urmezi exact instructiunile de pe ambalaj. Verifica daca sunt gata gustand si asigurandu-te ca opun putina rezistenta atunci cand incerci sa musti.
Atunci cand le amesteci cu sosul, tine minte ca sosurile groase merg cu paste tub (de ex. penne), uleiurile cu paste lungi, iar cele cremoase cu rigatoni sau fettuccine.

2. Invata sa lucrezi cu cutitul!
Lucrul cu cutitul poate fi intimidant, dar tot ceea ce ai de facut este sa tii minte niste forme. Toate legumele pot fi taiate in diferite forme.
Sa luam, de exemplu, castravetele: Incepi prin a-l decoji si taia in forma de cruce, in segmente de lungimea cutitului. Taie fiecare segment pe lungime, apoi transforma-le in batoane. Toaca batoanele impreuna, intorcandu-le la 90 de grade. Foloseste apoi castravetele tocat intr-o salata sau salsa.

3. Perfectioneaza-ti metoda de gatit la tigaie!
Poti folosi o metoda de gatire uscata, care creeaza o crusta deasupra proteinelor, ceea ce nu numai ca imbunatateste aromele, dar pastreaza si textura din interior. In timpul acestui proces, proteinele din carnea de pui, porc, vita sau fructe de mare, sunt caramelizate intr-o tigaie foarte incinsa.



Incepi prin a absorbi excesul de umezeala din carne, apoi le ungi cu putin ulei, pui putina sare si ierburile tale preferate. Nu pune prea multe ingrediente, si alege o tigaie destul de mare. Incalzeste tigaia timp de 5 minute si adauga ulei pentru a evita arderea alimentelor. Pentru bucati mai mari, aceasta este doar prima etapa. Continua prin a le baga la cuptor.
Portiile mici, precum pestele, sunt mai delicate si mai subtiri, deci e posibil sa le scoti din tigaie si sa le pui direct in farfurie. Totusi, nu strica munca la sfarsit. Lasa ingredientele sa se "odihneasca" macar 5 minute inainte sa incepi sa le organizezi pe portii.

4. Prepara omleta perfecta!
O omleta este o mancare perfecta pentru orice masa a zilei, dar oricine a incercat sa o stapaneasca, si-a dat seama ca poate fi chiar complicata...
Incepe cu putin unt in tigaie, apoi adauga ouale batute. Cand mijlocul este ferm, dar inca umed, adauga umplutura si ridica usor partea mai aproape de tine, astfel incat sa se indoaie peste cealalta, obtinand o semiluna.

Autor:  Andreea Utza