Site coolinaria.ro

Mesele de noapte


Mesele de noapte In ultima perioada foarte multe persoane, in special din randul populatiei active, ajung sa serveasca mesele principale ale zilei dupa orele 5-6 p.m. astfel incat, in cazul lor, organismul va avea de asimilat peste 50% din aportul zilnic de hrana dupa aceste ore complet improprii. Este vorba despre un comportament alimentar gresit care are implicatii dezastruoase atat in plan fizic cat si mental.

Specialistii in nutritie chiar discuta serios despre asa-numitul Sindrom al Meselor de Noapte caracterizat prin lipsa apetitului alimentar pe durata zilei, oboseala si servirea principalelor mese pana tarziu in noapte. Starile de depresie sunt des intalnite la cei care sufera de acest sindrom, ei suferind in egala masura si de lipsa de incredere in propriile forte si de pierderea respectului fata de propria persoana.

Se stie ca o combinatie dintre stres si carbohidrati la mesele servite dupa-amiaza este cu totul nefericita crescand astfel productia de serotonina ceea ce de obicei duce la un efect de tipul celor dat de narcotice. De aici si starile de oboseala si apatia generala care pot aparea ca rezultat direct al meselor servite tarziu. Daca acest obicei este continuat pe parcursul mai multor ani atunci sansele de recuperare si adoptare a unei diete normale vor fi din ce in ce mai scazute. In plus, mai intotdeauna mesele servite tarziu vor duce si la cresteri insemnate in greutate.

Ca metoda recomandata pentru a se evita Sindromul Meselor de Noapte poate fi amintita urmatoarea modalitate de schimbare a orarului meselor zilnice:

O cura de concentrat de grau, propusa ca obiectiv pentru prima zi, va reusi sa va ajute daca se reduc carbohidratii la minimum; la finalul ei veti avea pofta de mancare dimineata, dupa trezire.

La prima masa a zilei, asa cum obisnuiati sa o serviti in trecut, nu mancati un meniu normal ci serviti 5-6 linguri de concentrat de grau combinat cu grasimi lichide. De obicei veti simti senzatia de foame cam in jurul orei 2-3 p.m. si, dupa ce veti servi cele 5 linguri de grau, incercati sa va abtineti de la orice altceva mai putin apa de consum.

Senzatia de foame va fi de necontrolat cam peste inca trei ore, adica pe la 6 p.m. si acum veti repeta aceeasi procedura cu cele 5 linguri de grau in grasimi lichide. Mai tarziu veti dori sa serviti si cina, cam pe la 8-9 seara, dar acum incercati sa va limitati doar la ceva salata si o portie de carne fripta si nimic altceva pentru a limita astfel aportul de carbohidrati.

Snacksurile servite tarziu in fata televizorului sau alte gustari rapide care faceau parte din obiceiurile dvs. alimentare vor cere si acestea ca substitut cele 5 linguri de grau in grasimi lichide al caror rol este de a va ajuta sa va odihniti fara a se reduce nivelul zaharului din sange. Abtineti-va deci de la orice alte gustari in prima zi in care va decideti sa tineti aceasta cura de slabit.

Daca respectati indicatiile de mai sus veti descoperi cu surprindere ca aveti pofta de mancare de dis-de-dimineata, a doua zi, si acum puteti servi un mic-dejun consistent compus din urmatoarele produse alimentare: fulgi de ovaz simpli, putina miere de albine, oua proaspete si branza. La alegere, puteti alterna cu alte produse sau chiar un gratarel gustos tocmai pentru a va oferi necesarul de energie pentru prima parte a zilei.

La pranz, de asemenea veti vedea ca doriti sa serviti o masa completa si, daca veti proceda in continuare astfel pe parcursul intregii luni, atunci exisa sanse sa reveniti in zilele urmatoare la un orar bun al meselor zilnic. De retinut, de fiecare data cand descoperiti ca va e foame tarziu in noapte, inlocuiti masa de seara cu cele 5 linguri de concentrat de grau in grasimi lichide si faceti eforturi pentru a reveni la un program alimentar normal.

Autor:  Lucia Mihailescu