Site coolinaria.ro

5 sfaturi pentru ciupercile proaspete: cum le cumperi, cureti si pastrezi


5 sfaturi pentru ciupercile proaspete: cum le cumperi, cureti si pastrezi Ciupercile sunt delicioase si, din fericire, disponibile in tot timpul anului.
Daca sunt tinute la frigider, ele pot tine pana la 5 zile.

Iata cateva sfaturi pentru alegerea, curatarea si pastrarea ciupercilor proaspete:

1. Fii pretentios!
Atunci cand cumperi ciuperci proaspete, nu te multumui sa iei cate o mana intreaga si sa le pui in punga. Alege-le individual. Asigura-te ca sunt tari si prinse bine de codita.
De asemenea, cauta ciuperci cu pielita nealterata. Multe pot avea pete negre sau lovituri. Fii pretentios si alege doar cele mai proaspete si mai aratoase ciuperci.
Cand este posibil, evita sa cumperi pachete deja facute sau feliate. Daca totusi cumperi astfel, foloseste-le in aceeasi zi.

2. Murdare, nu storcite
­Atunci cand alegi ciupercile, murdaria pare un semn de prospetime, chiar daca iti place sau nu acest lucru. Oricum va trebui sa le speli inainte sa le folosesti, asa ca nu lasa putin noroi sa te sperie. Lasa ciupercile murdare pana le vei gati.
Arunca ciupercile storcite sau cu miros neplacut. In plus, verifica-le sa nu aiba gauri pe care le-ar fi putut face diferiti gandacei. Cateva gauri nu sunt o tragedie, dar daca acopera mai mult de 10% din ciuperca, nu o folosi!

3. Umezeala este inamicul
Nu cufunda ciupercile in apa, pentru ca aceasta nu le face bine. Mai bine zis, apa e inamicul numarul unu al ciupercilor. Din fericire, tot ce trebuie sa faci ca sa le pastrezi uscate este sa le tii intr-o punga de hartie. Umiditatea din ciuperci poate face condens in recipiente etanse sau pungi de plastic. Cea mai buna solutie ramane hartia, care absoarbe excesul de umezeala care se evapora, ajutand ciupercile sa reziste mai mult timp.



4. Frigiderul e prietenul tau, maximum 5 zile
Ciupercile proaspete nu raman proaspete pentru prea mult timp. In general, incearca sa le folosesti in 3-5 zile cel mult. Dupa aceea, incep sa devina maro si sa capete un miros neplacut. Daca iti place sa ai ciuperci la indemana, dar nu esti sigur cand le vei folosi, ciupercile uscate sunt solutia cea mai buna.

5. Sterge-le cu grija in ultimul moment
Cea mai buna metoda pentru a curata ciupercile proaspete este sa folosesti un prosop de hartie umed si sa stergi suprafata murdara. Nu te grabi sa le freci pentru a le curata, si asigura-te ca prosopul e umed, nu ud, pentru ca umezeala grabeste procesul de descompunere.

Autor:  Andreea Utza