Cand esti in bucatarie, in timpul prepararii unei retete, si constati ca iti lipseste un ingredient, varianta la indemana este sa-l inlocuiesti cu altul.
Dar cu ce? Daca nu stii ce sa alegi, ai "sanse" sa compromiti preparatul.
Uite cateva ingrediente des folosite de orice gospodina, precum si substitutele lor:
Condimente
- ienibahar granulat (Allspice) => scortisoara, un varf de cutit de nucsoara si cateva cuisoare;
- seminte de anason => seminte de fenicul sau cateva picaturi de esenta de anason;
- chili pudra => putin sos de ardei iute + oregano uscat si seminte de chimen macinate;
- curry pudra => turmeric + ghimbir + piper negru + coriandru + seminte de chimen macinate + chili pudra;
- 1 lingurita de radacina de ghimbir rasa => 1/4 lingurita ghimbir macinat;
- nucsoara macinata => scortisoara sau ghimbir;
- 1 lingurita condimente pentru carne de pui => 3/4 lingurita salvie uscata + 1/4 lingurita mix de: cimbru, maghiran si rozmarin (uscate toate) si piper negru;
- sarea se poate inlocui cu ierburi aromatice proaspete (in aceeasi cantitate ca si sarea);
- 1 lingura de mix thailandez => 1 lingurita coriandru macinat + 1 lingurita ardei iute rosu + 1/4 lingurita sare + 1/4 lingurita ghimbir macinat + 1/4 lingurita usturoi pudra + 1/4 lingurita ceapa pudra.
Pentru copt
- 1 lingurita de praf de copt => 1/2 lingurita crema de tartar + 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu;
- 50 gr firimituri uscate de paine => 70 gr firimituri proaspete de paine sau 50 gr biscuiti faramitati sau 50 gr fulgi de porumb;
- 30 gr drojdie proaspata => 8 gr drojdie uscata activa.
Ierburi aromatice
- busuioc => oregano sau cimbru
- 1 frunza de dafin => 1/4 lingurita dafin maruntit sau 1/4 lingurita cimbru;
- arpagic => ceapa verde sau praz;
- coriandru => patrunjel;
- marar => tarhon (in aceeasi cantitate);
- mix italian => busuioc, rozmarin sau oregano;
- maghiran => cimbru sau busuioc;
- rozmarin => tarhon sau cimbru.
Pentru prajituri
- 30 gr ciocolata semi-dulce => 30 gr ciocolata fara indulcitor + 1 lingura zahar;
- amidon de porumb => 2 linguri de faina 550;
- 200 gr sirop de porumb => 200 gr zahar granulat + 50 ml apa;
- 230 gr faina pentru prajituri => 230 gr faina 550 (cu 2 linguri in minus);
- 230 gr faina cu agent de crestere => 230 gr faina 550 + 1 lingurita praf de copt + 1/2 lingurita sare + 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu;
- iaurt cu aroma de fructe => iaurt natur + fructe proaspete.
Alte produse:
- 1 lingurita coaja de lamaie => 1/2 lingurita esenta de lamaie, 2 linguri suc de lamaie;
- 1 lingurita coaja de lime => 1/2 lingurita esenta de lime, 2 linguri suc de lime;
- 220 gr mascarpone => 220 gr crema de branza obisnuita;
- orez alb => orez brun, orez salbatic, mei, in, quinoa, orz (in cantitati egale);
- cca 100 gr sos de soia => 4 linguri sos Worcestershire + 1 lingura apa;
- 400 gr sos de rosii => cca 90 gr pasta de rosii + 200 ml apa;
- 1 lingura ulei canola => 1 lingura ulei de floarea-soarelui sau ulei de sofranas;
- 230 ml vin alb => 230 gr supa de pui, 230 ml suc de mere, suc de struguri albi (pentru prajituri).
Autor: Alina Tibichi