Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru inlocuirea ingredientelor


Sfaturi pentru inlocuirea ingredientelor Cand esti in bucatarie, in timpul prepararii unei retete, si constati ca iti lipseste un ingredient, varianta la indemana este sa-l inlocuiesti cu altul.
Dar cu ce? Daca nu stii ce sa alegi, ai "sanse" sa compromiti preparatul.

Uite cateva ingrediente des folosite de orice gospodina, precum si substitutele lor:

Condimente
- ienibahar granulat (Allspice) => scortisoara, un varf de cutit de nucsoara si cateva cuisoare;
- seminte de anason => seminte de fenicul sau cateva picaturi de esenta de anason;
- chili pudra => putin sos de ardei iute + oregano uscat si seminte de chimen macinate;
- curry pudra => turmeric + ghimbir + piper negru + coriandru + seminte de chimen macinate + chili pudra;
- 1 lingurita de radacina de ghimbir rasa => 1/4 lingurita ghimbir macinat;
- nucsoara macinata => scortisoara sau ghimbir;
- 1 lingurita condimente pentru carne de pui => 3/4 lingurita salvie uscata + 1/4 lingurita mix de: cimbru, maghiran si rozmarin (uscate toate) si piper negru;
- sarea se poate inlocui cu ierburi aromatice proaspete (in aceeasi cantitate ca si sarea);
- 1 lingura de mix thailandez => 1 lingurita coriandru macinat + 1 lingurita ardei iute rosu + 1/4 lingurita sare + 1/4 lingurita ghimbir macinat + 1/4 lingurita usturoi pudra + 1/4 lingurita ceapa pudra.

Pentru copt
- 1 lingurita de praf de copt => 1/2 lingurita crema de tartar + 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu;
- 50 gr firimituri uscate de paine => 70 gr firimituri proaspete de paine sau 50 gr biscuiti faramitati sau 50 gr fulgi de porumb;
- 30 gr drojdie proaspata => 8 gr drojdie uscata activa.



Ierburi aromatice
- busuioc => oregano sau cimbru
- 1 frunza de dafin => 1/4 lingurita dafin maruntit sau 1/4 lingurita cimbru;
- arpagic => ceapa verde sau praz;
- coriandru => patrunjel;
- marar => tarhon (in aceeasi cantitate);
- mix italian => busuioc, rozmarin sau oregano;
- maghiran => cimbru sau busuioc;
- rozmarin => tarhon sau cimbru.

Pentru prajituri
- 30 gr ciocolata semi-dulce => 30 gr ciocolata fara indulcitor + 1 lingura zahar;
- amidon de porumb => 2 linguri de faina 550;
- 200 gr sirop de porumb => 200 gr zahar granulat + 50 ml apa;
- 230 gr faina pentru prajituri => 230 gr faina 550 (cu 2 linguri in minus);
- 230 gr faina cu agent de crestere => 230 gr faina 550 + 1 lingurita praf de copt + 1/2 lingurita sare + 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu;
- iaurt cu aroma de fructe => iaurt natur + fructe proaspete.



Alte produse:
- 1 lingurita coaja de lamaie => 1/2 lingurita esenta de lamaie, 2 linguri suc de lamaie;
- 1 lingurita coaja de lime => 1/2 lingurita esenta de lime, 2 linguri suc de lime;
- 220 gr mascarpone => 220 gr crema de branza obisnuita;
- orez alb => orez brun, orez salbatic, mei, in, quinoa, orz (in cantitati egale);
- cca 100 gr sos de soia => 4 linguri sos Worcestershire + 1 lingura apa;
- 400 gr sos de rosii => cca 90 gr pasta de rosii + 200 ml apa;
- 1 lingura ulei canola => 1 lingura ulei de floarea-soarelui sau ulei de sofranas;
- 230 ml vin alb => 230 gr supa de pui, 230 ml suc de mere, suc de struguri albi (pentru prajituri).

Autor:  Alina Tibichi