Site coolinaria.ro

Meniuri speciale pentru mofturosi


Meniuri speciale pentru mofturosi Nu doar copiii pot scoate peri albi unui bucatar cu experienta ci si unii adulti pretentiosi la masa si greu de satisfacut indiferent de bunatatile pe care le pui dinaintea lor. Paradoxal este faptul ca multi dintre acestia sunt de obicei persoane din categoria supraponderalilor, ceilalti acceptand de obicei cu usurinta felurile de mancare servite, mai ales daca vin din partea unui bucatar de exceptie.

Se pare ca mofturile in plan culinar nu sunt neaparat rezultatul formarii unui gust rafinat de-a lungul timpului ci doar urmarea unui comportament alimentar dezordonat, in care abunda mancarurile grase, consistente precum si cele bogate in zahar. Astfel de preferinte pot altera gustul pana la disparitia sa si nu te mai miri ca unii sunt atat de pretentiosi intrucat iti dai seama ca ei de fapt habar nu mai au ce le place si ce nu din punct de vedere culinar.

Ce se poate face in astfel de cazuri cand iti doresti sa multumesti chiar si un mofturos notoriu servindu-i un fel de mancare care sa ii faca cu ochiul si sa il determine sa se aseze cu placere la masa. Mai intai de toate exemplul personal poate face jumatate din treaba. Daca mancarea este cu adevarat bine gatita si toti comesenii o lauda este aproape imposibil ca si cel cu pretentii sa nu se alature, e drept ceva mai tarziu, si sa doreasca macar sa guste putin din felul de mancare laudat.

In al doilea rand nu trebuie uitat ca uitat ca cei pretentiosi la masa isi doresc de obicei feluri de mancare indulcite peste medie, ca desert, si bogate in grasimi in rest. Gatiti deci ceva adecvat poentru dansii, dar inlocuiti cu intelepciune zaharul rafinat cu alti indulcitori la fel de gustosi, dar ceva mai benefici pentru sanatate si grasimile nesanatoase cu alte grasimi de tipul celor nesaturate.

Un bucatar de exceptie va sti astfel sa pregateasca un meniu foarte variat plecand de la simplul adevar ca mofturosii prefera mult dulce si gras. Se pot prepara o serie de feluri alimentare care sa respecte acest principiu, dar care sa alterneze totusi ingredientele nesanatoase cu altele benefice din punct de vedere al sanatatii. Nici aromele speciale oferite de zarzavaturi si legume nu pot da gres in aceasta directie. Este o prima faza a relatiei cu persoana care face nazuri la masa incercandu-se astfel sa i se castige increderea.

O a doua etapa va presupune discutii cat mai serioase despre nutritie in general si despre preferintele culinare ale persoanei in cauza in particular. Astfel se poate revela faptul ca acesta nu are niste preferinte deosebit de clare pe feluri de mancare, dar ca este obisnuit cu un regim alimentar foarte nesanatos si dezechilibrat. Odata ce se ajunge cu dicutia la acest punct se poate apoi propune cu tact si consultarea unui nutritionist de profesie sau a medicului mai ales daca "pacientul" declara ca si-ar dori sa mai dea jos ceva kilograme.

Respectul fata de preferintele sale culinare si increderea astfel castigata pot face miracole si de multe ori veti reusi sa convingeti o persoana condamnata practic la un destin trist, punctat de boli urate si dificile, sa isi reconsidere complet dieta adoptata pana la momentul acela si sa accepte o perspectiva diferita optand pentru un regim alimentar mai sanatos si ceva mai echilibrat. Va fi o adevarata victorie castigata atat in lupta cu propriile dvs. abilitati de bucatar cat si in lupta cu inertia bolnavicioasa a celui mofturos care ascundea sub masca gastronomului rafinat un copil incapabil sa isi defineasca niste preferinte culinare preferand mereu doar ce e dulce sau gras.

Autor:  Lucia Mihailescu