Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru maioneza de casa perfecta


Sfaturi pentru maioneza de casa perfecta Maioneza este in esenta o emulsie stabila de ulei, galbenusuri si otet (sau zeama de lamaie), care poate fi imbunatatita, dupa gust, cu diverse condimente si ierburi.

In tarile influentate de cultura franceza, mustarul este un ingredient frecvent intalnit in maioneze, iar in tari precum Spania, Italia si Portugalia, uleiul folosit este cel de masline.

Emulsificatorul acestui sos universal este lecitina din galbenus, dar persoanele care sunt alergice la oua, sau care doresc sa evite pe cat posibil grasimile animale si colesterolul, pot apela la maioneze speciale din comert.

Daca optati pentru maioneza facuta in casa, iata cateva sfaturi esentiale:

1. Cel mai important lucru care asigura reusita maionezei este ca toate ingredientele sa fie la aceeasi temperatura.

2. Maioneza taiata se repara cu putina apa calda, astfel:
- din castronul cu maioneza taiata, scoateti deoparte o lingura de maioneza si picurati in ea apa calda dintr-o lingura, frecand incontinuu;
- dupa ce incepe sa se lege, mai adaugati cate o lingura de maioneza taiata pana "reparati" intreaga cantitate preparata.

3. Daca va ramane maioneza, depozitati-o in frigider. Inainte de a o folosi apoi in salate, adaugati o lingura de apa fierbinte si omogenizati. Isi va recapata prospetimea.

4. Tot apa fierbinte este cea care face maioneza sa fie mai uleioasa si usor de incorporat in salate de tot felul.
Este suficient sa adaugati o lingura de apa fierbinte la final, cand e gata maioneza.
In plus, maioneza preparata astafel nu-si va schimba compozitia si se va pastra bine mai multe zile.



Maioneza folosita ca baza pentru alte sosuri
1. Sosul tartar...
...nu este altceva decat maioneza condimentata cu ceapa si castraveti murati.
Uneori, se adauga si capere, masline sau oua fierte tari.
Cea mai simpla reteta de sos tartar prevede diluarea maionezei cu zeama de la muraturi.

2. Sosul Rouille...
...este un sos aioli (maioneza cu usturoi) ingrosat cu miez de paine si condimentat cu sofran si ardei iute.
Se mai numeste maioneza provensala si este ideal de servit cu preparate din peste.

3. Sosul Marie Rose...
...se obtine combinand maioneza cu sos Worcestershire, rosii, smantana, brandy si diferite arome.
Este un sos britanic care se serveste cu fructe de mare, in special creveti.
Cea mai simpla reteta de sos Marie Rose prevede amestecarea maionezei cu ketchup.

Retete recomandate:
- Maioneza cu lime si coriandru
- Dressing cu verdeturi
- Sos pentru cartofi prajiti
- Sos tartar
- Sos de oua cu capere

Autor:  Liana Hardt