Site coolinaria.ro

Painea: prieten sau dusman?


Painea: prieten sau dusman? Nimic nu se compara cu mirosul proaspat de paine prajita dimineata, alaturi de unt si gem.

Insa, aceasta are o reputatie din ce in ce mai proasta...

Iata cum sa alegi painea potrivita, ca sa te bucuri din plin de beneficiile ei:

Painea poate fi folosita in foarte multe mancaruri: sandvisuri, crutoane, bruschete etc. Insa, reputatia ei se tot inrautateste din cauza discutiilor legate de carbohidrati.
Oamenii care o evita din cauza acestora au pe jumatate dreptate – carbohidratii inseamna zahar. Totusi, carbohidratii complecsi sunt foarte buni pentru organism. Cei simpli, care se gasesc in painea alba si zaharul rafinat, sunt cei care ar trebui evitati.

Painea integrala este excelenta, din urmatoarele motive:
1. Carbohidratii complecsi inseamna fibre, care ajuta sistemul digestiv si scad nivelul colesterolului. Cerealele integrale reduc riscul diabetului de tip 2 si al unor forme de cancer.

2. Carbohidratii iti dau energie, ceea ce inseamna ca vei putea face mai mult sport, sau doar sa te simti mai bine in general.

3. Ajuta la slabit. Fibrele dau senzatia de satietate, iar daca esti satul, e mai putin probabil sa te trezesti mancand chipsuri noaptea.

Deci, care este painea potrivita, de fapt? Daca mergi la supermarket o sa gasesti o multime de varietati cu "cereale integrale", "grau integral", "faina integrala". In acest caz, este destul de greu sa alegi.



Lucrurile de care sa te feresti:
- Orice este alb;
- Orice care contine cuvintele "imbogatit", "inalbit" sau "neinalbit" ca parte a primului ingredient;
- Orice care nu contine cuvintele "faina din grau integral" ca ingredient principal;
- Orice cu mai putin de 3 g de fibre per portie;
- Orice cu mai mult de 100 de calorii per portie

Lucrurile pe care sa le cauti:
- 100% grau integral (daca scrie 100% grau, nu inseamna ca este integral);
- Primul ingredient trebuie sa fie o forma de "faina integrala de grau" (nu inalbit, rafinat etc);
- Mai mult de 3 gr de fibre per portie (daca scrie "grau integral", dar are un gram de fibre, e o pacaleala).

Autor:  Andreea Utza