Site coolinaria.ro

Mananca mai sanatos in oras


Mananca mai sanatos in oras Nu doar caloriile trebuie sa influenteze alegerile pe care le faci intr-un restaurant...

In primul rand, alege restaurante care precizeaza clar compozitia preparatelor. Apoi, ia in calcul factori importanti precum grasimile, fibrele si sodiul, pentru a manca mai sanatos si mai light:

1. Verifica dimensiunea portiei
Acesta este principala greseala atunci cand mananci in oras. Oamenii cred ca au comandat ceva rezonabil si sanatos, fara sa-si dea seama ca meniul e de fapt conceput pentru 2 persoane (numar dublu de calorii, sodiu, grasimi si zahar) sau ca informatiile nutritionale iau in calcul doar o parte din alimentele incluse in reteta.

2. Verifica numarul de calorii
Tinteste undeva in jur de 400 de calorii, desi cam orice se incadreaza intre 300 si 500 e in regula. Daca doresti doar o gustare, alege ceva cu 100-200 de calorii.

3. Atentie la grasimi!
Mancarea fara grasimi nu e intotdeauna cea mai buna alegere, deoarece grasimile pot fi inlocuite cu arome sau aditivi, precum zaharul. Alege mancaruri cu mai putin de 6 grame de grasimi per portie. Ca idee, femeile ar trebui sa consume intre 12 si 20 de grame de grasimi saturate pe zi.

4. Sa contina fibre
Aici e usor, doar cauta un numar mai mare decat zero. Daca vezi ceva care contine zero fibre si nu este o proteina (precum carnea), cel mai probabil e doar un produs din paine. Asta inseamna ca vei consuma mai multi carbohidrati si zahar.

5. Atentie la zahar!
Exista mancaruri sanatoase (precum fructele sau laptele) relativ bogate in zahar. Cu totii stim ca exista zahar in deserturi si sucuri, dar el este strecurat si prin sosuri, precum cel barbecue sau dressing-uri. Judeca inainte: daca ceva pare ciudat (de exemplu, 50 grame de zahar intr-un hamburger) mai bine sari peste.

Autor:  Andreea Utza