Site coolinaria.ro

Cum sa consumi mai putin sodiu


Cum sa consumi mai putin sodiu Ne-am obisnuit sa mancam sarat, dar adevarul e ca ne putem lipsi de sare, in majoritatea timpului...

Iata cateva metode prin care sa consumi mai putin sodiu si sa lasi alte arome sa-ti invadeze papilele gustative:

1. Gateste des
E convenabil si rapid sa mananci in oras, dar majoritatea produselor contin mult prea mult sodiu. Chiar si bauturile contin sodiu. Daca ai aduna cantitatea de sare din tot ce ai consumat in oras, ai ajunge cam la o lingura intreaga. Daca gatesti acasa, nici macar nu te vei apropia de o asemenea cantitate.

2. Combina mancarea din oras cu legume proaspete
Pentru zilele in care nu ai timp de gatit, dilueaza cantitatea de sodiu adaugand cantitati egale de legume proaspete. Cumpara o singura portie din produsele semi-preparate si combina cu o salata: vei obtine doua portii (pentru 2 persoane) si vei reduce cantitatea de sodiu la jumatate, dar si numarul de calorii.

3. Alege produsele fara sare adaugata
Nu e nevoie sa renunti la toate produsele la conserva, care-ti fac viata mai usoara. Insa, obisnuieste-te sa citesti etichetele, inainte de a le cumpara. Alege produsele care nu contin sare adaugata, precum cele pentru supe sau mancaruri. Majoritatea legumelor congelate nu contin sare.

4. Fa-ti singur dressing-urile
Desigur ca e mult mai usor sa cumperi un dressing deja facut, insa acesta poate contine pana la 500 mg de sodiu in doar 2 linguri. Iar nimeni nu se opreste la doar 2 linguri de dressing. Ingredientele principale ale unui sos sunt uleiul si otetul, care nu contin sodiu. Amesteca-le cu putin mustar, pentru un dressing sarac in grasimi si sodiu.



5. Las-o mai moale cu condimentele sarate
Cu doar 190 mg de sodiu per lingura, ketchup-ul nu pare un inamic de temut. Si nici nu este, daca il folosesti rezonabil. Insa atunci cand il torni pe burgeri si pizza, el devine o bomba de sodiu.
Acelasi lucru se aplica si pentru sosul de soia, care contine pana la 900 mg per lingura. O alta optiune ar fi sa alegi variantele de ketchup si sos de soia fara sare adaugata.

6. Foloseste ierburi proaspete
Sarea poate intensifica o aroma, insa mancarurile care au doar gust de sare nu sunt tocmai delicatese. In loc sa lasi sarea sa domine, incearca sa creezi noi arome cu ierburi proaspete si condimente noi.
Gandeste-te la bucatariile traditionale. Mancarea indiana nu e gustoasa pentru ca e plina de sare, ci pentru ca are o combinatie unica de condimente. Cu cat pui mai multe arome intr-o mancare, cu atat vei avea nevoie de mai putina sare.

Autor:  Andreea Utza