Site coolinaria.ro

De ce te ingrasi?


De ce te ingrasi? La un moment dat pe parcursul vietii tot vei incepe sa iei in greutate; este aproape ceva inevitabil care depinde de activitatea metabolismului, iar daca inainte mancai ce pofteai si nu puneai nici un gram pe tine acum, daca servesti ceva, imediat se depune pe coapse.

Elementele ce iti ataca corpul si nu te lasa sa mentii greutatea pe care ti-o doresti:
- Mediul in care lucrezi: daca stai 8 - 9 ore la serviciu numai pe scaun, fara sa faci nici un fel de miscare, atunci este un caz clasic cand metabolismul tinde sa devina extrem de lenes si la un moment dat sa nu mai arda cum trebuie grasimile suplimentare.
- Lasatul de fumat: stim cu totii ca fumatul este nociv si nu face bine sanatatii, dar unul dintre marele dezavantaje atunci cand te lasi de fumat este ca o sa te ingrasi deoarece se instaleaza in sistem nevoia de a manca pentru a compensa lipsa tigarii.
- Sarcina: sunt unele cazuri unde indiferent ce ai face dupa nastere nu mai poti da kilogramele jos deoarece a fost tulburat sistemul hormonal si metabolismul.
- Stresul: este unul dintre cei mai periculosi factori, fie ca e vorba de probleme de familie, la scoala, la serviciu, certuri cu partenerul, colegi, prieteni, lipsa banilor, toate te pot duce pe marginea unei prapastii si cum mancarea este acolo pentru a te linisti, pentru a te calma vei ajunge sa profiti in exces ce ea.
- Medicamente: in urma unor tratamente ce au rolul de a te vindeca pot aparea efecte secundare printre care si ingrasarea; din pacate niciodata interventiile asupra organismului nu pot fi controlate in totalitate, este un risc care in unele cazuri esti nevoit sa ti-l asumi.
- Mostenirea genetica: sigur ati vazut persoane care mananca cat trei si nu se ingrasa deloc, aici intervine predispozitia de ingrasare sau slabire, provenita din mostenirea genetica.
- Pofta: iti place sa mananci, nu este nimic rau in asta, totusi bucataria romaneasca este foarte bogata si cu multe bunatati pe care cu greu le poti refuza.

Autor:  Raluca Rusu